Изоставено китайско село, ‘погълнато от природата’

Шенгси е архипелаг (най-големият в източната китайска провинция Жейянг), който се състои от приблизително 400 острова и е разположен близо до устието на река Яндзъ, Китай. Но това, което го прави уникален е малкото и отдавна изоставено рибарско село Гоки, погълнато от природата!

изоставено китайско селоСнимка: www.dailymail.co.uk Автор: CEN

Растителността влиза през прозорците и вратите на къщите, спуска се по старите каменни стени и продължава по пустите улички на селото. То се намира на остров Шенгшан, а всеки негов посетител остава с усещането, че там времето е спряло! Някога Гоки бил процъфтяващ рибарски център, а днес е джунгла от заплетени растения и изоставени къщи.

китайско селоСнимка: www.dailymail.co.uk Автор: CEN

Островът с изоставеното село е в пълен контраст на намиращия се наблизо Шанхай. Някои от островите в архипелага са популярна туристическа дестинация и често биват описвани от търсачите на морски усещания като ‘райски острови’. Любопитен факт е, че едва 18 от всичките острови в архипелага са обитаеми.

Но защо селото е изоставено?

Причината, днес то да пустее, е финансова. В началото на 90-те години на миналия век за обитателите му било по-евтино да работят на континента. Защото там много по-бързо и лесно можели да продадат уловената риба.

изоставено рибарско селоСнимка: www.dailymail.co.uk Автор: CEN

Днес голяма част от населението на островите в архипелага работи в корабостроителници, в сферата на туризма или услугите, а риболовът е останал на заден план. Това е и причината много от тях да са необитаеми.