Изолационната каска – средство за повишаване на продуктивността!?

Не е тайна, че човек трудно може да остане напълно фокусиран и продуктивен през целия 8-часов работен ден. Това определено е трудна за изпълнение задача!

Както знаем, работният ден не винаги е бил с подобна продължителност. Така например в края на 18-ти век за работниците във фабриките той бил между 10 и 16 часа. Това било с цел да не се прекъсва производствения процес и да бъде 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата! Но с течение на времето недоволството сред работниците нараствало. В резултат от това се появили социални активисти като Робърт Оуен (1771-1858 година), които се противопоставяли на статуквото и настоявали за намаляване продължителността на работния ден.

изолационна каскаСнимка: laughingsquid.com

В САЩ големият пробив идва от страна на Хенри Форд, който през 1914 година въвежда 8-часов работен ден в автомобилната си компания ‘Форд Мотър’. Освен това, квалифицираните му служителите изкарвали до 5 долара на ден, което било двойно на това, което биха могли да заработят в друга подобна компания. В резултат от промените продуктивността на работниците се повишила!

средство за повишаване на продуктивносттаСнимка: laughingsquid.com

Но търсенето на начини за увеличаване производителността на труда не е нещо ново. Съществуват най-различни методи и продукти, насочени към намаляване разсейването на служителя по време на работа. Може би едно от най-радикалните и ужасяващи изобретения в тази насока е изолационната каска, известна още и като изолатора! Тя е създадена през 1925 година от Хюго Гернсбек (1884-1967 година), изобретател, писател, редактор и издател на списания.

Хюго ГернсбекХюго ГернсбекСнимка: en.wikipedia.org

По своята същност това е дървена каска, която се поставяла на главата на човек. Според Гернсбек тя била способна да блокира до 95 процента от околния шум, като в същото време значително ограничавала това, което човек можел да вижда, докато е с нея! Разполагала с два малки отвора за очите, на които били поставени затъмнени стъкла. От предната част на каската излизала тръба, свързана с кислородна бутилка.

средство за повишаване на производителносттаСнимка: laughingsquid.com

И ако носенето на изолационна каска днес изглежда повече от безумно, то историята помни и други, но не толкова крайни методи за повишаване на производителността, някои от които прилагани и от световноизвестни личности! Ето и някои от тях:

  • Демостен (384-322 година преди Новата ера) е древногръцки оратор, но за съжаление имал говорен дефект. С цел да го преодолее той поставял малки камъчета в устата си и започвал да говори, като по този начин тренирал дикцията и реториката си. Изглежда че упражненията му дали ефект, защото се превръща в един от най-великите оратори на древността!

  • Бенджамин Франклин (1706-1790 година) започвал деня си с въздушна баня. В рамките на час той стоял чисто гол пред отворен прозорец, независимо от това какво било времето навън. Франклин бил убеден, че по този начин ефективно се предпазвал от разболяване.

  • Ърнест Хемингуей често стоял изправен докато пишел. Интересното е, че той не бил единственият, който го правел. Сьорен Киркегор (датски теолог и философ), Чарлз Дикенс (британски писател), Вирджиния Улф (британски писател) и Уинстън Чърчил (британски държавник и политик) също имали подобен навик. Смята се, че докато човек се намира в изправено положение се подобрява циркулацията на кръвта в тялото, като същевременно се намалява болката в гърба.

  • Томас Едисън спял по около 4 часа на денонощие. През деня, в случай че почувствал умора си вземал 20-минутна дрямка. В последствие е установено, че подобни кратки почивки подобряват паметта, балансират кръвното налягане и намаляват стреса, в резултат на което се повишава производителността на човек.