10 невероятни изобретения на Леонардо да Винчи!

Леонардо да Винчи е знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса. За него се говори, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений. Леонардо е прочут заради картините си, най-известните от които са ‘Тайната вечеря’ и ‘Мона Лиза’. Той е прочут и с многобройните си изобретения, повечето от които останали само на хартия. На вашето внимание ще представим 10 от най-странните му и в същото време невероятни изобретения, изпреварили времето си.

 • Сачмени лагери

  сачмен лагер

  Като изобретение сачмените лагери не изглеждат толкова впечатляващи, но повечето модерни машини зависят от тях. Представлявайки гладко търкалящи се сачми между движещи се повърхности, сачмените лагери елиминират триенето. Много историци вярват, че записките на да Винчи съдържат първата практическа употреба на лагерите.

 • Парашут

  парашут

  Парашутистите се движат с около 193 километра в час по време на свободно падане без отворен парашут. Идеята на парашута е да намали скоростта на падане до стойност, позволяваща безопасно кацане на земята. Да Винчи, който бил като обладан от идеята за човешкия полет, създал първия модел на парашут като средство за плавно спускане на човек през атмосферата. Пирамидалната рамка на парашута била покрита с платове.

 • Орнитоптер

  Леонардо да Винчи орнитоптер

  Леонардо да Винчи бил омаян от птиците. Той ги наблюдавал, рисувал ги и заимствал идеи от тях за своите изобретения. Едно такова изобретение, плод на манията му по птиците, бил орнитоптерът – устройство, което според него на теория би позволило на човек да полети във въздуха като птица. Орнитоптерът представлявал метод, по който хората биха могли да отскочат от земята и да полетят. Крилата му били проектирани да махат, задвижвани от въртенето на манивела.

 • Автоматично огнестрелно оръжие

  да Винчи оръжия

  Автоматичното огнестрелно оръжие на да Винчи не било точно това, което си представяме днес. Въпреки това, то можело да възпроизведе значителен брой изстрели за относително кратък период от време. Изобретателят поставил 11 мускета (вид пушка) един до друг върху три овални дъски, като всичко това е прикрепено към подвижно рамо. Това позволява след като бъдат възпроизведени изстрелите от първите 11 мускета, на тяхно място да дойдат други 11, докато първите изстиват и биват презаредени и готови за стрелба.

 • Водолазен костюм

  водолазен костюм

  Според скиците на да Винчи водолазите трябвало да бъдат свързани с тръби за дишане, водещи до повърхността, където са прикрепени към плуващ контейнер с формата на камбана. Друг вид водолази са такива, които вдишват от приспособления подобни на мехури пълни с въздух. И при двата варианта обаче било предвидено гмуркачите да носят със себе си специален съд, в който могат да уринират.

 • Брониран танк

  танк Леонардо да Винчи

  Задвижван от човешка сила на 8 мъже, бронираният танк приличал на голяма дървена костенурка, въоръжена с 36 оръдия. Управлявала се от система от зъбни колела, задвижвани от манивели. Мъжете в танка били добре защитени, като по този начин можели да достигнат необеспокоявани до центъра на сражението.

 • Самоходна кола

  първия автомобил Леонардо

  Самоходната кола на да Винчи може да бъде разглеждана като първия автомобил в историята. Всъщност, тъй като нямала шофьор, може да бъде считана за първата роботизирана кола в историята. Скиците на да Винчи не били достатъчно пълни и ясни, като не разкриват изцяло механизма на колата, като това принудило съвременните инженери да гадят устройството ѝ.

 • Град на бъдещето

  град на бъдещето

  Когато черната чума вилняла из цяла Европа, очевидно било, че големите градове са по-силно засегнати от малките села. Това подсказало на да Винчи, че може би нещо в градоустройството на градовете по онова време спомагало това. Така да Винчи направил чертежи на града на бъдещето, като бил разделен на нива във височина, включващ канализация на всяко ниво. За съжаление, идеята му никога не била осъществена.

 • Въздушна въртележка

  въздушна въртележка Леонардо да Винчи

  На принципа на модерните хеликоптери, тази летяща машина прилича на гигантска въртележка. ‘Перката’ на това устройство била изработена от тънък плат и имала спираловидна форма. Когато се завърти достатъчно силно, би трябвало да генерира подемната сила необходима за повдигането на машината заедно с човека, който я управлява.

 • Роботизиран рицар

  роботизиран рицар

  Роботизираният рицар е първият хибрид между човек и машина, истински ‘терминатор’ от 15-ти век. Да Винчи бил изключително любопитен как функционира човешкото тяло и прекарвал много часове изучавайки го. Той разбрал как работят мускулите и костите и пресъздал това движение върху машина. Да Винчи сглобил роботизирания рицар, но той бил използван главно по време на забави.