Изкуствен риф от автомобилни гуми – благородна идея с катастрофални последици!

Днес на дъното на Атлантическия океан, на около 2130 метра от бреговете на град Форт Лодърдейл, Югоизточна Флорида лежи истинско екологично бедствие – стотици хиляди автомобилни гуми! Както може и сами да се досетите това е изцяло дело на човекa. Близо 2 милиона гуми били поставени там в началото на 70-те години на миналия век, като целта далеч не била създаването на ‘подводно сметище’, а изкуствен риф. Днес той е известен като рифът Озбърн и вместо да бъде дом на хиляди морски създания, той по-скоро е гробище за гуми.

част от гумите, използвани за създаването на рифа Озбърнизкуствен риф от гуми

Какво представлява изкуственият риф?

По своята същност това е подводна структура, създадена от човек. Практиката показва, че бива изграждан в слабо населени морски райони, като основното му предназначение е стимулиране на подводния живот там. В ролята на изкуствен риф могат да влязат например излезли от употреба плавателни съдове, петролни платформи, специално създадени за целите на рифа бетонни или пластмасови елементи и дори контролирано изсипани във водата строителни материали. Особено важно е материалът, изграждащ изкуствения риф, да остане неподвижен на дъното. Това е необходимо условие, за да могат към структурата му да се закрепят морски обитатели като стриди, ракообразни, водорасли, корали и други.

С течение на времето разразявалите се в района на рифа Озбърн урагани и тропически бури разпръсват немалка част от гумите по дъното на океана, като по този начин те увредили съществуващите наблизо коралови рифове. След повече от 40 години от ‘създаването на изкуствения риф’, автомобилните гуми все още са във водата, като причиняват повече вреда, отколкото да подпомагат подводния живот там. Как се стигнало до това?

Както вече споменахме, изграждането на рифа Озбърн се осъществява в началото на 70-те години на миналия век. Предложението за това идва от неправителствена организация. Идеята била да се създаде риф от стари автомобилни гуми, които по това време били в големи количества в депата за отпадъци и селските райони. Смятало се, че по този начин гумите не само ще бъдат рециклирани, но и ще послужат за добра кауза. Безспорно идеята за създаването на изкуствен риф край бреговете на Форт Лодърдейл била повече от добра, но не и материалът, от който той бива направен.

В изграждането на изкуствения риф се включили от Корпуса на инженерите на Американската армия. Със съдействието на повече от 100 частни плавателни съда започнало разполагането на автомобилни гуми по океанското дъно. Ако рифът Озбърн бъде представен в цифри, то той би изглеждал по следния начин – около 145 декара площ, на 20 метра дълбочина и на 2130 метра разстояние от брега.

Гумите били прикрепени едни към други с помощта на найлонови въжета и стоманени скоби, преди да бъдат спуснати на дъното. Но корозията е тази, която не била предвидена. Тя толкова силно повредила материалите свързващи гумите, че те след време се разпръснали във водата, а океанските течения и вълни ги разнесли в най-различни посоки. В резултат от това не само организмите прикрепили се към гумите загинали, но и много от съществуващите коралови рифове в близост край Озбърн също били унищожени!

рифът Озбърн

През 2001 година различни екологични организации на няколко пъти правят опити за изваждане на гумите от океана, но за съжаление без успех. Основната причина за това всеки път било недостатъчното финансиране. От 2007 година насам са проведени няколко мащабни операции по почистване на океанското дъно. В резултат от съвместните усилия на американските войски и Министерството по опазване на околната среда във Флорида след всяка операция били изкарвани десетки хиляди гуми.

От първоначално потопените близо 2 милиона гуми, близо 35 процента (около 700 000 гуми) все още се намират в океана.

риф от автомобилни гумиСнимки: www.amusingplanet.com

За съжаление рифът Озбърн не е единственият подобен. Опити за създаване на подводни структури от гуми са правени и в Малайзия, Индонезия, Мексиканския залив и Австралия. Както може да се досетим, всички тези страни вече отбелязват негативните последици от неуспешния си опит за изграждането им!