Изкуственият интелект учи нови думи по време на разговор с човек

Много се изговори за изкуствения интелект през 2017 година. Случи се и нещо удивително – роботът София стана гражданин на Саудитска Арабия. Днес въпросът, който стой на преден план е ‘Готови ли сме да приемем роботите в обществото си?’

Истината е, че много експерти са притеснени от факта колко бързо изкуственият интелект се учи и развива!

През 2017 година учени от Университета в Осака, Япония разработили нов метод, който позволява на изкуствения интелект да учи думи по време на разговор чрез така нареченото ‘косвено потвърждение’.

робот

Много роботи, чат роботи и приложения, изпълняващи функцията на гласов асистент се появиха през последните години. В тези системи компютрите отговарят на въпроси въз основа на предварително програмираната им информация. Те нямат способността да дават свои собствени отговори на зададените въпроси. Но днес експертите, работещи по развиването и усъвършенстването на изкуствения интелект се стремят да постигнат точно това! Те искат той да може да провежда сложни разговори с хората и дори да изразява мнение, а не просто да цитира предварително зададени фрази!

Поради този причина група от учени, начело с професор Коматани, създали така наречения ‘метод за косвено потвърждение’. Чрез него се цели изкуственият интелект да научи от контекста на разговора областта, в която се намира непознатата дума. В течение на разговора роботът задава косвени въпроси (а не директни, в които пита какво е значението на непознатата дума) на човека и от получените от него отговори потвърждава дали предварително предположената област е правилна или не!

Колкото повече разговори провежда роботът с хората, толкова повече се увеличава и честотата на взетите от него правилни решения за определяне областта, в която се намира непознатата дума.

компютър учи нови думи в разговорСнимка: www.ancient-code.com

Има и друг начин, по който компютърът може да се учи от хората и той е като задава прости и повтарящи се въпроси. Но ако въпросите не са такива, които биха могли да породят дискусия потребителите бързо ще загубят интерес от подобен род ‘разговори с компютъра’. Поради тази причина този подход не се счита за особено ефективен.

Резултатите от проведеното изследване в Япония показват, че компютрите ще стават все-интелигентни посредством разговорите с хората, което от своя страна ще даде възможност в бъдеще на потребителя да получи персонализиран отговор за дадената ситуация.