Изкуственият интелект може да унищожи човешкия вид!

Въпреки факта, че много хора приветстват развитието на изкуствения интелект като следващо стъпало на еволюцията, много експерти са на мнение, че той може да е заплаха за човешкия вид.

Илон Мъск, основател на Тесла Моторс и Спейс Екс, е на мнение, че изкуственият интелект може да се счита за заплаха за хората.

‘Може би има между 5 и 10 процента вероятност да създадем безопасен изкуствен интелект’ – твърди Мъск.

Той съветва компаниите, които разработват тази технология да забавят темпото, с цел крайният продукт да е максимално безопасен.

Много е рисковано да пуснем интелект с такава мощ. Представете си, че има такава технология. Кой ще я управлява и как ще сме сигурни, че всичко е под контрол?’

И ако се замислим, може би Мъск има право. Не е редно технология, която потенциално е заплаха за човешкия вид, да се управлява от няколко компании, нали така? Това е една от причините, поради които основателят на Спейс Екс счита, че трябва да се затегне контрола върху разработването на изкуствения интелект.

Мъск продължава – може би представям нещата от най-черната им страна, но смятам, че хората наистина трябва да се замислят’.

развитие на изкуствения интелектСнимка: www.robo4hire.com

Друга известна личност, която има мнение по въпроса е президентът на Русия – Владимир Путин. В реч изнесена пред студенти, руският държавен глава твърди, че страната, която първа разработи изкуствен интелект ще доминира над света.

Въпреки това, Путин е на мнение, че изкуственият интелект е бъдещето не само за Русия, но и за цялото човечество. Развитието на такава технология би довело до невъобразими възможности, но също и до непредсказуеми опасности. Технологията би довела до напредък в медицината и космическите програми, но също може да изиграе и ключова роля в започването на нова световна война.

опасен робот

Подобно мнение споделяше и професор Стивън Хокинг. Приживе той открито заяви, че щом хората са способни да създават вируси, които могат сами да се копират и разпространяват в мрежата, какво ще спре изкуствения интелект да направи същото и в крайна сметка да ни замести като доминиращ вид на планетата. Хокинг бе на мнение, че не е далеч моментът, в който роботите ще се считат за нова форма на живот’.

Вярвам, че няма разлика между това какво може да бъде постигнато от биологичен мозък и това какво може да бъде постигнато от компютър. Въпреки че изкуственият интелект може да развие своя собствена воля, която да влезе в конфликт с човешката такава, евентуалното му успешно създаване ще се счита за най-голямото постижение в човешката цивилизация – Хокинг.