Изгубените древни градове Ирам, Тинис и Паитити

Има много древни митове и легенди за изчезнали градове, изоставени или загубени завинаги в следствие на мистериозни обстоятелства. Може би най-известната легенда е за Атлантида – континент потънал във водата само за един ден. Но също така има истории за други, не толкова познати, изгубени градове и цивилизации.

Ирам – Атлантида на пясъците

Ирам е древен град споменат в Корана, който е наричан още ‘Атлантида на пясъците’. Според древните текстове в града или около него имало извисени десетки стълбове, които учените продължават да търсят и до днес. За стълбовете има две теории – това били издигнати стълбове от хората, живеещи в Ирам, наречени ад, или това били някакви естествени природни образувания. Някои учени са на мнение, че древният град Ирам всъщност може би е някой от градовете Александрия, Дамаск или Убар.

изгубеният древен град ИрамСнимка: 3.bp.blogspot.com

Според древните текстове народът ад отхвърлил учението на Аллах и водел греховен начин на живот. Аллах изпратил пророкът Худ, чиято задача била да върне народа ад в правилната посока, но той така и не успял. В резултат на това изпратил пясъчна буря, която продължила седем дни и седем нощи, погребвайки Ирам под пясъците.

Тинис

Древният египетски историк Мането написал, че през годините от 3100 до 3000 преди Новата ера, Горен Египет бил близо до политическо обединение. Три града се борели за доминация над тази част от страната – Тинис, Некен и Накада.

Армиите на Тинис превзели Накада и поели към долното течение на река Нил. Мането описал, че може би Накада доброволно се присъединила към Тинис и за пръв път Египет бил обединен под управлението на една династия. Според древния историк последният цар от тази династия, Нармер или познат още като Менес, бил първият фараон управлявал със закрилата на боговете. Но след като управлението било преместено в Мемфис, ролята на Тинис малко по малко започнала да отслабва.

изгубеният древен град ТинисСнимка: i.guim.co.uk

Археолозите открили доказателства за управлението на Нармер в йероглифите по различни плочи, намерени в храма на Хор в Некен. За съжаление все още не са открити никакви доказателства за съществуването на древния град Тинис, освен тези в записките на Менето.

Паитити

Високо в Андите в Перу от десетилетия археолозите провеждат експедиции с цел да открият изгубения град на инките Паитити. Италианският археолог Марио Полиа открил записките на мисионера Андрес Лопез от 1600 година. Лопез споменавал голям град пълен със злато и различни скъпоценности, за който говорели местните, но никога не успял да го открие.

Десетки изследователи са опитвали да открият изгубения град на златото от 17-ти век досега, като според записките на повечето, Паитити би трябвало да се намира някъде между коритата на реките Бени и Мадре де Диос. Някои съвременни изследователи вярват, че Паитити се намира на територията на днешна Боливия, но въпреки проведените експедиции, досега няма преки доказателства за това.

изгубеният древен град ПаититиСнимка: www.forbes.com

През 2007 година хора от град Кимбири в Перу твърдели, че открили голяма каменна структура, която приличала на крепост. Но от Националния културен институт в Перу опровергали тези твърдения, като заявили, че това са естествени образувания. Амазонската джунгла в района, в който се вярва, че се намира изгубения град Паитити е непозната и вероятно изключително опасна. Редица изследователи дръзнали да търсят изгубения град Паитити така и никога не се завърнали.

В момента продължават опитите на ентусиасти изследователи да открият изгубения град на инките. С развитието на технологиите може би някой ден Паитити ще бъде открит, ако съществува в действителност.