Известни картини със скрити послания! – първа част

 • Пророк Закария от Микеланджело

  МикеланджелоСнимка: www.pinterest.com

  Този шедьовър на Микеланджело изобразява един от по-малко познатите пророци от Библията – Закария. За картината се смята, че е завършена в Сикстинската капела във Ватикана, като може би изобразява тогавашния папа Юлий II. На заден фон виждаме два ангела, като единият е поставил палец между показалеца и средния пръст, което се счита за обиден знак, насочен към папата. Историците твърдят, че художникът не е бил в добри отношения с папата.

 • Разделението на светлината и мрака от Микеланджело

  скрити послания в картиниСнимка: www.flickr.com

  Това е поредният шедьовър на Микеланджело с препратки към човешкия мозък. Фигурата в центъра на картината представлява мъж с извърната глава на една страна, като вратът му, според специалисти анализирали картината, е точно копие на човешки мозък, а издутината по робата му е изображение на гръбначен мозък. Друго интересно е, че тук Микеланджело не използва обичайния похват да внесе светлина в картината от левия ъгъл, а от средата. Това може би е свързано с заеманото място на картината в Сикстинската капела във Ватикана – един от деветте централни панела.

 • Моцарт на 6 години от Пиетро Антонио Лоренцони

  картини от РенесансаСнимка: www.wikipedia.org

  Историци и анализатори смятат, че картината, изобразяваща малкия Моцарт съдържа няколко знака на свободните масони. Една от ръцете на Моцарт е скрита, което загатва принадлежността на художника към това братство. В момента картината се намира в музея на Моцарт в Залцбург.

 • Нидерландски пословици от Питер Брьогел

  закодирани посланияСнимка: www.wikipedia.org

  Картината на Брьогел е известна с това, че на нея досега са открити 125 пословици, като историците са единодушни, че най-вероятно има още, които не са разпознати. Картината е имала няколко други имена преди да приемe сегашното си име. Изложена е в музей в Берлин.

 • Давид и Голиат от Микеланджело

  Леонардо да Винчи картиниСнимка: www.wga.hu

  Това е картина, изрисувана върху тавана на Секстинската капела във Ватикана. Специалисти са на мнение, че цялата картина е осеяна с цифри и букви на иврит. Двете фигури на картината, според някои, са застанали във формата на буквата ‘гимел’ – символизираща съединението и връзката между противоположностите… към втора част