Фосили на зъби на 9.7 милиона години могат да пренапишат човешката история!?

През месец септември 2016 група немски археолози правят сензационно откритие, което може да се окаже в противовес с човешката еволюция, такава каквато е описана в книгите.

Причина за това стават откритите фосили на два зъба (горен десен кътник и горен ляв кучешки) на ранен хоминид* в Германия, за които е установено, че са на възраст от около 9.7 милиона години. Учените допускат, че зъбите принадлежат на вид, който на теория се е появил няколко милиона години по-късно… в Африка. Съгласно общоприетата теория тези зъби не би трябвало да съществуват или поне не на това място и не на подобна възраст!

хоминид (човекоподобно)* – прието е, че ранните хоминиди, предшественици на съвременния човек, са еволюирали в Африка, след което се разпространяват по всички краища на Земята.

откритите фосили на зъбифосили на зъбиСнимка: www.researchgate.net

Интересното е, че археолозите не са обявили откритието си веднага, а едва година по-късно – през септември 2017 година. Действието си обясняват с това, че са искали да бъдат сигурни в правилното определяне на възрастта на вкаменелостите.

Въпросните зъби са били намерени край град Епелхайм, Югозападна Германия, съобщават от Националния исторически музей в град Майнц. От там допълват, че откритието е уникално по рода си и няма аналог с откритите човешки останки, намирани до този момент в Европа или Азия.

След проведени анализи е установено, че зъбите имат общи белези с останките на най-старите известни до този момент хоминиди, Люси* и Арди*, открити в Африка. Но това, което дели артефактите от двата континента са около 5 милиона години.

Люси* – откритит през 1974 година в Етиопия женски скелет на Австралопитекус афаренсис – хоминид (човекоподобно на възраст от около 3.2 милиона години).

Арди* – откритит през 1994 година в Етиопия женски скелет на Ардипитекус рамидус – хоминид (човекоподобно на възраст от около 4.4 милиона години).

археолози в ГерманияСнимка: www.researchgate.net

Може да се твърди, че зъбите, които открихме са принадлежали на маймуна. Но възрастта и мястото, на което са намерени противоречат на историята на човешката еволюция или може би на тази част от нея, която до този момент ни е известна’ – заявява Хърбърт Луц, ръководител на археологическия екип и директор на Националния исторически музей в Майнц.

Това откритие ни кара да се запитаме дали не трябва да преосмислим това, което знаем за еволюцията на човека, както и да се запитаме дали тя не трябва да претърпи известна корекция’ – заявява Майкъл Еблинг, кмет на град Майнц.

археологически разкопкиСнимка: www.thelocal.de

Интересно е, че малко преди да бъде оповестено откритието на зъбите, през август 2017 година, е обявено, че в местност Трахилос, западните части на остров Крит, са намерени добре запазени стъпки на хоминид от преди около 5.7 милиона години, за които е установено, че носят белези за Хомо Сапиенс – характерна изпъкналост на стъпалото, голям сочещ напред палец и липса на нокти.

Излагайки тези факти може би въпросът дали Европа, а не Африка, е люлка на човешката цивилизация започва ‘постепенно да губи фантастичния си характер’. Според немските учени откритието от Гърция в комбинация с това от Германия ни приближава с още една крачка до момента, в който историята за произхода ни, такава каквато я познаваме, може да претърпи корекция.