Открити са хиляди златни предмети в могила в Казахстан

През първата половина на 2018 година, по време на археологически разкопки в могила, намираща се в платото Елеке Сази, покрайнините на планината Тарбагатай, Източен Казахстан, учени попадат на забележителна древна находка – близо 3000 златни предмета и украшения. Експертите са на мнение, че могилата е дело на културата сака*, обитавала тези земи около 800 години преди Новата ера. Находката се определя не само като една от най-значимите по отношение на древните сака, но и в цялата история на Казахстан!

сака* – номади, които говорели ирански език. Любопитен факт, свързан с техния произход и разпространение е това, че сака се наричали скитските племена, населявали Средна Азия в миналото. Най-ранните сведения за културата им датират от 9-ти век преди Новата ера. Били известни с майсторските си ездачески и бойни умения.

златни предмети Казахстан

‘Голяма част от намерените ценности в погребалната могила ни дават основание да вярваме, че тук са положени двойка мъж и жена, които някога са били част от елита на културата сака или дори нейни управляващи’ – споделя в интервю професор Зайнола Самашев, ръководител на археологическия екип, направил откритието.

‘Златните предмети разкриват една напълно непозната за нас страна на културата сака. Оказва се, че тези хора са били добре запознати с процеса на добиване на злато, както и с обработването му в бижута’ – споделя Даниал Ахметов, губернатор на Източен Казахстан.

Освен с количеството, съкровището изненадало учените и с прецизността, с която било изработено. Сред предметите има обеци във формата на малки камбанки, златни люспи, верижки, украшения във формата на животни, златни мъниста, както и огърлица със скъпоценни камъни. И макар че към настоящия момент археолозите все още не са намерили гробовете на вероятните собственици на златото, те са напълно убедени, че това е само въпрос на време.

Друго не по-малко известно откритие свързано с цивилизацията сака е това от 1969 година, направено в покрайнините на град Алмати, Югоизточен Казахстан. Тогава археолози намират дървен ковчег, а в него останките на млад войн. Мъжът бил погребан заедно с около 4800 златни украшения, сред които пръстени, обеци, меч и дори позлатен камшик. Съдейки по останките учените заключили, че най-вероятно става въпрос за високо почитан владетел, а след проведен анализ на останките му се установило, че той бил съвсем млад – едва на около 18-годишна възраст.

златно съкровище КазахстанСнимки: metro.co.uk

След обявяването на независимостта на Казахстан, в края на 1991 година, се поставя началото на активни археологически разкопки, целящи да разкрият повече за древните култури, населявали някога териториите му. В района на платото Елеке Сази, където е намерено съкровището, проучвания се осъществяват от 2016 година и към днешна дата са известни около 200 могили. Историята разказва, че много от ценностите оставени в тях били разграбени още по времето на руския император Петър I (1672-1725 година), но археолозите вярват, че не всичко е изгубено и доказателство за това са и трите хиляди златни предмета, които намират там.

От своя страна откритото златно съкровище неизбежно повдига следния въпрос – как номади са се научили да добиват злато, както и да го обработват в толкова изящни и детайлни бижута?