Земята на каменните делви в Лаос

‘Земята на делвите’ представлява равнина, върху която са разпръснати множество каменни съдове, намираща се в провинция Жеиенкуанг, Лаос. Съдовете са изработени предимно от седиментни скали и разпръснати на територия от няколко стотин квадратни километра, като размерите им варират от 1 до 3 метра височина и тегло до 14 тона.

Земята на делвитеСнимка: thumbs-prod.si-cdn.com

И до ден днешен произходът на каменните делви е мистерия, както и хората, които са ги направили, въпреки че археолозите са на мнение, че съдовете са използвани в период от преди 1500 до 2000 години. Редица изследователи са предлагали теории, гласящи, че съдовете били използвани като погребални урни или за складиране на хранителни запаси. Върху някои от тях се различава украса, но повечето са гладки, дори без надписи и каквито и да било маркери. Измежду съдовете са открити и мистериозни каменни дискове, които също като делвите остават пълна загадка, въпреки предположенията, че това може да са били маркери на гробове или капаци на съдове. До ден днешен е оцелял само един съд с капак върху него.

Съд с капакравнината на каменните съдове ЛаосСнимка: www.renown-travel.com

Съществуват няколко местни легенди за произхода на каменните делви. Според една такава делвите са направени по нареждане на древния владетел Кун Чеунг. Твърди се, че Чеунг, след продължителна, но успешна военна кампания, наредил да бъдат направени съдовете, за да може да се приготви огромно количество оризово вино, необходимо за отпразнуването на победата. Според друга легенда делвите са изработени от раса гиганти, живеещи в планините на днешен Лаос.

Каменен дисккаменни делви ЛаосСнимка: www.atlasobscura.com

мистериозни каменни съдове ЛаосСнимка: www.atlasobscura.com

‘Земята на делвите’ не е позната на западния свят чак до 30-те години на 20-ти век, когато френският археолог Мадлен Колани започва проучване в региона. Въпреки по-ранни доклади, че на мястото били откривани артефакти като мъниста и бижута, когато Колани води проучването си, всичко вече било разграбено. Въпреки това френският археолог открива близка пещера, в която имало човешки останки, обгорени кости, както и прах, карайки я да допусне, че каменните съдове всъщност представлявали погребални урни. Намерените останки са датирани към периода от 500-та година преди Новата ера до 800-та година от Новата ера.

древни артефакти ЛаосСнимка: www.charismaticplanet.com

Въпреки че Жеиенкуанг е най-голямото познато място с подобни каменни делви, то подобни древни паметници могат да се видят по права линия чак до териториите на Северна Индия. Съществуването на подобни съдове и в други части на Азия кара някои учени да предположат, че те може да са били част от древни търговски пътища. Има предположения, че целта на делвите била да събират дъждовна вода, позволявайки на пътуващите кервани да имат осигурена питейна вода през целия път. В замяна на използваната вода, пътуващите оставяли дарове, което обяснява откритите в миналото мъниста и други бижута в съдовете.

мистериозни каменни съдовеСнимка: lh3.ggpht.com

Въпреки че Земята на делвите’ чака реда си да се присъедини към Списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО, то тя се води като един от най-опасните археологически обекти в света. На територията на обекта има хиляди заровен под земята бомби, останали от така наречената ‘Свещената война’ през 60-те и 70-те години на 20-ти век, като някои от тях все още се считат за активни и потенциално смъртоносни. По неофициални данни от 1964 година до ден днешен от тях са пострадали почти 50 000 човека. Поради това днес за посещение е отворена само малка част от Земята на делвите’, докато редица организации работят по обезопасяването на останалите земи.

мистерия в Земята на делвитеСнимка: www.trippinturpins.com

Гигантските каменни делви в Лаос остават мистерия за археолози и историци, като все още са обект на разгорещени дебати в научните среди.