‘Земните пирамиди’ в Северна Италия – творение на природата!

Докато древните цивилизации издигали гигантски каменни пирамиди в миналото, природата от своя страна изграждала не толкова големи, но също толкова причудливи такива. В италианската провинция Южен Тирол се срещат така наречените ‘земни пирамиди’. Те представляват високи конусовидни стълбове от глина, като на върха им стои камък.

земни пирамидиСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Olga1969 (CC BY 4.0)

Как се озовал този камък там?

Необикновените структури започнали да се формират от глинеста почва, останала след като се разтопили глетчерите в края на последния ледников период. Когато е суха, тази почва е твърда като скала, но когато завали и се намокри, се превръща в мека и хлъзгава маса, която започва да се свлича.

земни пирамиди в ИталияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Gregorini Demetrio (CC BY-SA 3.0)

По време на дъждовните периоди почвата започва да ерозира. Но там, където има камък, почвата остава суха и съответно не се свлича. И така, когато заобикалящата камъните маса се свлича надолу, глинените стълбове започват да се извисяват все по-високо и образуват невероятните пирамиди с камък на върха. Учените са на мнение, че за образуването на ‘земните пирамиди’ в Тирол били необходими хиляди години!

Интересно е, че те също ерозират, но значително по-бавно от заобикалящите ги открити части. Изследователите са на мнение, че е неизбежно, в даден момент напред във времето, глинените кули да отслабнат дотолкова, че да не могат да задържат камъка на върха и да рухнат. Веднъж паднал камъкът, остатъка от пирамидите ще изчезне значително по-бързо.

глинени пирамиди в ИталияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Julian Mendez (обществено достояние)

пирамиди в ИталияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Gregorini Demetrio (CC BY-SA 3.0)

Земни пирамиди се срещат и на други места, но тези в провинцията Тирол, Италия, са едни от най-добре запазените в света.