Булдозер открива непокътната римска гробница на 2300 години!

Не е необичайно за Европа по време на строителни дейности да се открият средновековни и дори антични археологически обекти. Но в наши дни е същинска рядкост да се попадне на такива в почти непокътнато състояние. Такъв е случаят с откритието в Рим, за което бе съобщено през първата половина на 2018 година.

римска гробницаСнимка: archaeologynewsnetwork.blogspot.com

Логично е да допуснем, че колкото по-стара е находката, толкова по-вероятно е целостта ѝ да бъде нарушена. Артефакти, които в продължение на столетия, а понякога дори и хилядолетия, са били изложени на метеорологични условия, почвена ерозия (особено за онези, които са били затрупани), селското стопанство или изграждане на нови селища върху руините на предходни са все фактори, които неминуемо оказват влияние върху останките от древното ни наследство!

непокътната римска гробницаСнимка: archaeologynewsnetwork.blogspot.com

Ето защо археолозите останали приятно изненадани, когато строителни работници се натъкват на добре запазена гробница. Мястото, където е намерена се нарича ‘Червените къщи’ (Case Rosse) и се намира в източните части на италианската столица Рим. Откритието е направено докато булдозер разкопавал в района, с цел планово удължаване на акведукт. В гробницата били положени останките на четири души – една жена, чиято възраст все още е неопределена и на трима мъже на възраст между 30 и 50 години.

Ако машината беше направила дупката в земята само на 10 сантиметра вляво, никога нямаше да открием гробницата’ – споделя Франческо Просперети, ръководител на специалния надзор по археология на изящните изкуства и ландшафт в Рим.

римска гробница на 2300 годиниСнимка: archaeologynewsnetwork.blogspot.com

Предвид древната история на страната, както и многобройните открития, направени през годините на територията ѝ, при осъществяването на мащабни строителни проекти е необходимо и присъствието на археолог.

Гробницата е датирана от периода 335-312 година преди Новата ера. До определяне на периода, към който принадлежат останките се стига благодарение на открита монета в близост до един от скелетите, която била типична за тази част от историята на Римската република (509-27 година преди Новата ера). От едната ѝ страна била изобразена глава на кон заедно с думата ‘Романо’, а от другата страна се намирал ликът на богиня Минерва*.

богиня Минерва* – древноримска богиня, която е дъщеря на бог Юпитер, покровителка на жените, занаятите и науката.

откритата монетадревноримска монетаСнимка: archaeologynewsnetwork.blogspot.com

Но освен скелети, в гробницата имало също така и кани, разнообразни съдове за храна и две стригили*.

стригила* – приспособление за лична хигиена, което древните римляни използвали, за да отстранят мръсотията от кожата си, като преди това са я намазвали с масла. Стригилата се използвала и от древните атлети, за да почистят кожата си от потта. Първоначално тя се изработвала от кост или дърво, но в последствие става метална.

мъже, които използват стригиламъже които използват стригилаСнимка: cdn-wpmsa.defymedia.com

Интересно е, че наличието на двете стригили дава и името на археологическия обект – ‘Гробницата на атлета’.

Високото качество на боядисаните в черно керамични съдове в гробницата предполага, че древните останки са принадлежали на заможни хора’ – споделя Стефано Муцо, част от археологическия екип.

древноримски съдовеСнимка: archaeologynewsnetwork.blogspot.com

През лятото на 2018 година останките са извадени и транспортирани до лаборатория, където понастоящем те се изследват. Предстой да се извърши и ДНК тест, от който да се установи дали е съществувала родствена връзка между погребаните заедно хора.

древни останки в гробницаСнимка: archaeologynewsnetwork.blogspot.com

Палеоботаникът* Алесандра Целант от Римския университет ‘Ла Сапиенца’ вече е взела проби, от които се очаква да се научи повече за това каква е била флората на района, където е открита гробницата. Обектът е подложен и на лазерно сканиране и след окончателно приключване на разкопките, той ще бъде запечатан.

палеоботаника* – наука, изучаваща останките на древни растения.

Гробницата в италианската столица е поредното доказателство, че хората не подозират върху какво стъпват, дори ходейки по най-обикновена улица, особено когато става въпрос за места с хилядолетна история!