Топ 7 на забранените за посещение места в света

 • Иля де Кеймада Гранде – известен още като ‘Змийския остров’. С площ от 430 квадратни метра, островът се намира на 32 километра от бреговете на Сао Пауло, Бразилия. Поради наличието на над 4000 вида отровни змии, бразилското правителство забранява посещенията. Любопитен факт е, че този остров е единственото място на планетата, на което може да се срещне златната усойница – змия, чиято отрова е способна да разтопи човешка плът!

  островСнимка: thescuttlefish.com

 • Зона 51 – свръхсекретен военен полигон, намиращ се в местността Грум Лейк, щата Невада. Дейността, осъществявана там е строго пазена тайна, което от своя страна дава основание през годините да се появят най-разнообразни конспиративни теории. Според най-популярната, това е мястото, където правителството изучава катастрофирали извънземни космически кораби и извънземни същества.

  забранена зона

 • Трезорa, в който се съхранява рецептата на Кока Кола – както всички добре знаем това е строго пазена тайна, а точната рецепта е известна на едва няколко души в света. През 2011 година формулата е преместена от Сън Тръст Банк, Атланта в нов, специално построен трезор (висок 2 метра), намиращ се в музея ‘World of Coca-Cola’, отново в Атланта.

  Кока КолаСнимка: entertainmentdesigner.com

 • Форт Нокс, Кентъки, САЩ – секретно съоръжение, построено през 1936 година с цел съхранение златните резерви на САЩ. Въпреки че не е най-големият резерв в страната, охранителната му система е забележителна. Доколкото е известно, тук са се съхранявали Декларацията за независимост, оригинала на Конституцията на САЩ както и речта на Линкълн в Гетисбърг.

  трезор за злато

 • Метро 2 – подземна железопътна система, за която се предполага, че функционира и днес, десетки метри под публичното московско метро. Вероятно строежът му е започнал по време на управлението на Сталин. Целта му е да свързва локации с ключово значение за националната сигурност.

  метро 2

 • Клуб 33 в Дисниленд, САЩ – частен клуб със строго ограничен достъп. Годишната членска вноска варира в диапазона от 10 000 до 30 000 долара. Но нейното заплащане ‘не отваря автоматично’ вратите към клуба. Поради дългия списък от желаещи, всеки нов кандидат трябва да изчака повече от 10 години преди да има възможност да се присъедини.

  увеселителен парк Дисниленд

 • Остров Северен Сентинел – намира се в Андаманския архипелаг в Бенгалския залив. Коренното население на острова (сентинелците) е изключително враждебно настроено и отказва всякакъв контакт с външни хора. По данни от 2011 година населението наброява 39 души. С цел предотвратяване на евентуални сблъсъци и пренос на болести (поради изолираността си, сентинелците нямат изградена имунна защита към евентуални външни за тях зарази), около острова е установена забранена зона с радиус от 4.8 километра.

  коренното население сентинелциСнимка: www.survivalinternational.org