Забравените храмове на императорската столица Мраук У

Сред красивите хълмове на Ракин в Западен Мианмар (старото име на държавата е Бирма) се намира малко известният археологически обект – Мраук У. Някога столица на могъщата империя Аракан, днес Мраук У е малко селце, в което може да се видят предимно пастири, излезли на паша със своите животни, фермери, работещи неуморно на полето и жени, носещи вода от кладенците, разпръснати сред множеството древни храмове и будистки пагоди*.

пагода* – будистка или индуистка постройка с религиозно-култов характер. Представлява многоетажна кула със стрехи, които често са извити по етажите.

древен храм в Мраук У

Царство Мраук У (част от империята Аракан) е основано в далечната 1430 година от цар Мин Соу Мон, като градът Мраук У остава негова столица в продължение на 355 години. По време на разцвета си, империята контролира половината от днешен Бангладеш и западните части на Бирма.

Славата на града се разпростира в Европа, след като португалският мисионер и пътешественик Фрей Себастиен Манрикю публикува разказ за него, в който подробно описва коронацията на цар Тири Тудхама през 1635 година. Скоро след това за европейците град Мраук У се превръща в синоним на ориенталското великолепие.

Градът бил важен център за много арабски, датски, холандски и португалски търговци, където търговията с роби била с водещо значение.

С разрастването на столицата се построяват множество будистки пагоди и храмове. Любопитен факт е, че някои от тях все още се използват като богослужебни места и са основната атракция в Мраук У.

древен будистки храм

Само в град Баган може да се видят повече храмове и пагоди от тези в Мраук У, но за разлика от Баган, който е популярна туристическа дестинация, в Мраук У рядко могат да се видят чуждестранни посетители. Причината за това е липсата на удобен транспорт. Всъщност единственият начин да се стигне до него е като се наеме лодка, а пътят до там е между 7 и 8 часа.

Въпреки че храмовете в Баган са повече, гледките от върхове около Мраук У са не по-малко спиращи дъха. Съществена разлика между храмовете е, че тези в Баган са направени от кал и тухли, докато в Мраук У са от камък. Нещо повече, в миналото някои от храмовете в днешното селце са служели като убежище по време на война.

древен храм МианмарСнимки: www.amusingplanet.com

Като бивша столица на империята Аракан, Мраук У бил заобиколен от дълги защитни стени и ровове, в центъра на които се намирал дворецът. За съжаление много малко от тях днес са запазени.