Жълтата планина в Китай и ‘4-те чудеса на природата’

Хуангшан, или както е по-популярна в западния свят – Жълтата планина, е една от най-известните и красиви планински вериги в Китай. Включена е в Списъка за световното наследство на ЮНЕСКО през 1990 година. Впечатляващите особености на това незабравимо място включват странно оформени иглолистни дървета и скали, както и приказни морета от облаци.

Интересно е, че името на планината не произлиза от нейния цвят. Тя е кръстена на легендарния Жълт император, Хуанг Ди, през 747 година. След това били издигнати много будистки храмове, а през последните години се превръща и в популярна туристическа дестинация.

природна забележителност

Твърди се, че Жълтата планина е мястото, където живял Жълтият император, който правел чудотворни отвари и в последствие се превърнал в свръхестествено създание. Шу Шиаке, знаменит китайски геолог от династия Минг (1368 – 1644 година) посетил Жълтата планина 2 пъти и оставил следното послание за идните поколения:

‘Ако си видял 5-те планини, няма нужда да търсиш други, а ако си видял Хуангшан, няма нужда да виждаш останалите 4!’

забележителности Китай

Жълтата планинаСнимка: blogspot.com

Това, с което Хуангшан изпъква сред останалите планини в Китай определено е красотата. Забележителностите, които привличат най-много хора са наречени ‘4-те чудеса на природата’ – необикновените иглолистни дървета, скалите с причудливи форми, моретата от облаци и горещите извори.

Иглолистните дървета в Жълтата планина са изключително издръжливи и сякаш израстват директно от скалите. Много от най-старите борове носят имена, произлезли или от странната си форма или от древна легенда. Може би най-известният бор е така нареченият ‘Посрещащият гости’. 10-метровото дърво прилича на човек, който стои до пътека и си е разтворил ръцете сякаш приветства гостите на планината.

По същия начин странно изглеждащите скали са получили имената си не само от формата си, но и от местните легенди. Името на всяка скала има история, която вдъхва живот на камъните. Най-популярното име сред тях е ‘Летящата скала’. Това е 12-метрова скала, наклонена на една страна на ръба на пропаст. Контактната ѝ площ със земята е изключително малка, което допълнително засилва усещането за причудливост.

‘Летящата скала’планина в КитайСнимка: www.chinatourguide.com

Моретата от облаци допринасят значително за невероятната атмосфера в Жълтата планина, превръщайки върховете в острови в небесата. Феноменът най-силно се проявява в периода от ноември до май и най-вече след дъжд или сняг по изгрев или залез. В Хуангшан има именувани 5 морета – Северно море, Южно море, Източно море, Западно море и Райско море (намира се между останалите 4). Най-високите върхове са Капитал (1800 метра), Лотус (1873 метра) и Светлия връх (1841 метра), като от тях се разкриват несравними гледки към моретата от облаци.

За горещите извори в Жълтата планина се говори, че не само помагат за отпускане след изтощително изкачване, но и че имат подмладяващ и възстановяващ ефект. Те са открити и използвани още преди повече от 1000 години. Има легенда, според която Хуанг Ди, Жълтият император, редовно се къпел в изворите и така успял да се подмлади. Оттам произлиза и името им – Изворите на младостта.

Жълтата планина КитайСнимка: ytimg.com

Със своята уникална природа, причудливи скални образувания и приказни морета от облаци, Жълтата планина остава в сърцето на всеки, успял да се докосне до магията ѝ!