Живите мостове в Черапунджи, Индия

В подножието на южните склонове на хълмовете Кхази и Джайнтия, в щата Черапунджи, Североизточна Индия е влажно и топло, а земите там са прорязани от множество, както бързотечащи реки, така и спокойни потоци. В гъстите гори на тази местност живее вид каучуково дърво – Ficus Elastica. Характерно за това дърво са вторичните надземни корени, излизащи от стъблото, които имат способност да растат хоризонтално над земята и да преодоляват големи камъни, дори и цели реки, търсейки почва. Благодарение на тях каучуковото дърво оцелява върху каменистите склонове на Кхази и Джайнтия.

живи мостове Индия

Хората от древното племе Вар-Кхази забелязали тази особеност на дърветата и се възползвали от нея. Те започнали да изграждат мостове над реките, използвайки корените на дърветата. Те постигали това като режели дебели клони от други дървета, издълбавали вътрешността им, за да се получи нещо подобно на тръба и вкарвали корените на каучуковото дърво в тях. По този начин ги насочвали да растат към отсрещния бряг на реката, където корените се забиват в почвата.

мостове от корени на дърво

мост от каучуково дърво

Някои от тези живи мостове могат да носят тежест равна на 50 възрастни човека и са с дължина до 30 метра. За завършването на подобен мост отнемало между 10 и 15 години, като някои от тях са на възраст повече от 500 години.

каучуково дърво Индия

Живите мостове са характерни само за региона на Мегхалая, като се използват и до днес. Един от най-впечатляващите от тях е така нареченият ‘Умшианг’. Това всъщност са два моста изградени един над друг!

Мостът ‘Умшианг’мост от корени Индия

жив мост ИндияСнимки: www.amusingplanet.com