Жана д’Арк – светицата, осъдена на смърт

Жана д’Арк е родена на 6-ти януари 1412 година в село Домреми, Североизточна Франция. Баща ѝ, Жак д’Арк, бил земеделец, а майка ѝ, Изабел Роме, я възпитава като католичка. По това време Франция била във военен конфликт с Англия, по-късно известен като Стогодишната война*. През 1422 година Англия окупира голяма част от Северна Франция, в това число и родното село на 10-годишната Жана. Тя и семейството ѝ били принудени да напуснат дома си.

Стогодишната война* – поредица от въоръжени конфликти между Франция, Англия и техните съюзници в периода 1337 – 1453 година. Военните действия се водят предимно на територията на Франция.

Когато е на 13 години, младото момиче споделя, че чува гласове, които ѝ казват, че с нейна помощ ще се свали обсадата на Орлеан и англичаните ще бъдат надвити. Три години по-късно отива при Робер де Бодрикур (капитан на град Вокульор) и му споделя всичко това. Той не повярвал на думите ѝ, но това не отказало момичето и година по-късно тя отново се срещнала с него. За разлика от предишния път сега Бодрикур се заслушал в нея особено след като предрича тежката загуба на една от битките край Орлеан. Той ѝ дава хора и мъжки дрехи и я изпраща при краля.

По пътя към войната

След 11 дни път Жана д’Арк успешно достига двореца. Там тя заявява, че е изпратена да освободи страната от английското господство и иска войска, с помощта на която да разбие обсадата при Орлеан. Младата девойка силно впечатлила краля с майсторската си езда и владеенето на оръжие. След дълги колебания кралят, не само че ѝ дава войски, но и я назначава за главнокомандващ.

С оръжие в ръка, специални доспехи и знаме, девойката повежда своята армия към Орлеан. Новината, че идва армия, оглавена от посланик на Бога, вдъхва надежда във френските войски там. С помощта на новите и окуражени подкрепления, английските войски са разгромени и принудени да се оттеглят. След победата при Орлеан, започват да я наричат ‘Орлеанската девица’.

Популярността на младото момиче толкова силно изплашила крал Шарл VII и придворната аристокрация, че тя дори е отстранена от позицията си на главнокомандващ. Въпреки това тя не спира участието си във военните действия.

Пленяване, осъждане и последвалата екзекуция

На 23-ти май 1430 година край Компиен Жана д’Арк попада в плен на бургундите, след което е продадена на англичаните за 10 000 златни лири. През цялото това време кралят не прави никакви опити да я спаси. В края на същата година е преместена и заточена в кула в Руан по обвинение в ерес*, но истината е, че последвалото дело (води се от януари до май 1431 година) е политически мотивирано.

eрес* – религиозните учения, които според християнската църква отклоняват от официалната догма.

Жана д'АркСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Jean Auguste Dominique Ingres (обществено достояние)

Ситуацията е допълнително усложнена и от факта, че правото ѝ на юридическа защита е отнето и тя е принудена да се представлява сама в съда. По-късни свидетелски показания сочат, че много от записите по делото са фалшифицирани.

Според тогавашните закони едва при повторно нарушение може да се приложи наказание по обвинения в ерес. Въпреки тежките условия на затвора, волята на младото момиче не е сломена. На 24-ти май 1431 година я убеждават, че ако подпише документ, в който уверява, че ще се подчинява на църквата, то тя ще бъде преместена от светски в църковен затвор. Но в последния момент въпросният документ е подменен с такъв, според който тя се отказва от всичките си заблуди, като по този начин се признава за виновна.

Няколко дни по-късно девойката отново започва да носи мъжки дрехи. Не е ясна точната причина за това – според някои женските ѝ дрехи били отнети насила, а според други се страхувала от опозоряване и поради тази причина носела мъжки дрехи. Това дало основание на съда да я обвини, че тя отново е попаднала в капана на собствените си заблуди. След като за втори път е обвинена в ерес, на 30-ти май 1431 година църковният съд в Руан я осъжда на смърт и е изгорена на клада.

Орлеанската девицаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Hermann Stilke (обществено достояние)

Краят на Стогодишната война

Стогодишната война приключва през 1453 година (22 години след смъртта на Жана д’Арк) с превземането на Бордо. Любопитен факт е, че докато е главнокомандващ тя агресивно използва артилерията, а това оказва влияние на френската тактика до края на войната.

Посмъртна оправдателна присъда и канонизация

След края на войната всички документи по делото ѝ са събрани. Прави се нов процес, по време на който се провеждат разследвания и се разпитват 115 свидетели. На 7-ми юли 1456 година съдът обявява първия процес за невалиден и доброто име на Жана д’Арк е възстановено. През 1909 година папа Пий X я обявява за блажена, а на 16-ти май 1920 година папа Бенедикт XV я канонизира за светица.