Ески Кермен – най-големият пещерен град на Кримския полуостров

Ески Кермен е средновековен град, разположен върху планинско плато в областта Бахчисарай на полуостров Крим. Градът се състои от над 300 пещери, ръчно изкопани от местното население през 6-ти век от Новата ера, за да пази постъпите към един от основните постове на Византийската империята на Кримския полуостров – Херсенос. Името на града Ески Кермен, в превод от татарски език, означава ‘Стара крепост’, като това е един от най-посещаваните археологически обекти в района.

Картина, изобразяваща Ески Кермен в разцвета сипещерен градСнимка: ipilgrim.ru

През годините пещерите били убежище за хората, предпазвайки ги както от враговете им, така и от природните стихии. Около града има почти 30-метрови отвесни скали, които служели като естествена защитна стена. С течение на времето градът се разраствал, като населението му достигнало около 3000 души в периода 10–13-ти век. Хората се занимавали предимно с градинарство, а религията била важна част от живота на обитателите на Ески Кермен, като свидетелство за това са редицата изградени храмове.

пещерен град Ески КерменСнимка: www.bestguides.in.ua

В града имало и сгради с правоъгълна форма, като между тях минавали широки пътища. В допълнение към жилищните сгради са изградени и няколко надземни и подземни храмa. Като цяло градът наброявал над 300 пещери, повече от всички други подобни градове на полуострова. Повечето от тях се използвали за битови нужди. Жителите на Ески Кермен изградили и отделна пещерна система, предназначена единствено и само за съхранение на провизии, което им позволявало да удържат дългите обсади.

Път между сградите в Ески Керменпещерен град КримСнимка: www.amusingplanet.com

скални храмове КримСнимка: www.amusingplanet.com

Пещерният град Ески Кермен бил обитаван до пристигането на монголците през 13-ти век. Благодарение на тежкия планински терен, градът бил един от последните превзети. След като пещерите били изоставени от обитателите си, за кратък период хората от съседни населени места започнали да използват пещерите като складови помещения и се опитали да възвърнат предишната слава на града, но монголците осуетили тези планове, като опустошили града повторно.

Храмът на тримата конника’Ески КерменСнимка: www.megaliths.org

най-големият пещерен градСнимка: ezotour.com

Въпреки събитията, на които станал свидетел, градът запазил останки от крепостни стени, храмове и жилищни сгради, изсечени в скалите. Без съмнение един от обектите, които привличат най-много вниманието на посетителите е ‘Храмът на тримата конника’. Той представлява светилище, изсечено в голям скален блок, в което са оцелели стенописи, датирани към 12-ти и 13-ти век.

Останки от храм Базиликасредновековен градСнимка: www.dopotopa.com

На централния площад на града се намират останките от друг значим храм – Базилика. За него се предполага, че е изграден преди около 1500 години. Друга забележителност в пещерния град е основният кладенец на града, изкопан в скалите. До дъното му, където се събира вода, води стълбище с 89 стъпала.

средновековен град Ески КерменСнимка: 3.bp.blogspot.com

Стълбището към кладенецасредновековен пещерен градСнимка: ukrainetrek.com

Днес Ески Кермен  привлича туристи, предлагайки им възможност да се разходят по средновековни улици между каменни руини и изсечени в скалите храмове.