Ел Мирадор – древен град на маите, скрит в джунглата на Гватемала

На около 400 колометра на североизток от границата между Мексико и Гватемала, погълнат от екваториалната джунгла, се намира един от най-мистериозните градове на маите – Ел Мирадор (El Mirador). Това е голям предколумбийски град, намиращ се в провинция Ел Петен, Гватемала.

Ел МирадорСнимка: i1.wp.com

До Ел Мирадор няма изградени пътища и отнема много време, за да се достигне. Този древен град бил скрит под дърветата на джунглата в продължение на векове. Само ягуарите и маймуните знаели местоположението на тези каменни планини между дърветата.

изгубен град на маитеСнимка: www.intrepidtravel.com

Днешното име на града е Ел Мирадор, което означава ‘Наблюдателницата’, но в миналото е бил познат като ‘Царството на Кан’. Преоткрит е през 1926 година, а за пръв път е заснет от въздуха през 1930 година. Въпреки това Ел Мирадор не представлявал интерес за учените чак до 1962 година, поради тежкия терен, който трябва да се преодолее, за да се стигне до него. Тогава изследователят Иън Греъм организирал експедиция до изгубения град и прекарал няколко седмици на мястото, създавайки и първата подробна карта на Ел Мирадор.

Художествено представяне на Ел Мирадор по време на разцвета сиимперията на маитеСнимка: amigoshostel.com

Първите задълбочени изследвания и разкопки започнали през 1978 година под ръководството на Брус Дейлин от Националния университет на католическата църква в САЩ и Рей Матни от университета Бригъм Йънг. По време на разкопките археолозите установили, че структурите в Ел Мирадор всъщност предхождат значително класическия период на маите, през който бил разцвета на градове като Тикал и Уашактун.

Пирамидата Ла Дантастолица на маитеСнимка: www.ancientpages.com

Оказало се, че Ел Мирадор освен в архитектурно отношение, превъзхождал останалите градове и по размери. Всъщност градът е огромен, по думите на археолозите, но бил погълнат от джунглата и останал скрит в продължение на векове.

град на маитеСнимка: aroundtheworldwithjustin.com

В града има три големи пирамиди, като учените установили, че и трите са издигнати преди около 2000 години. Най-голямата от тях, наречена Ла Данта (La Danta), е с височина от малко над 70 метра и с обиколка около основата от 800 метра, което не я прави най-високата пирамида в света, но е сред най-масивните със своите 2.8 милиона кубични метра камъни, използвани за строежа ѝ. Другите две пирамиди носят имената Ел Тигре (El Tigre) и Лос Монос (Los Monos). Според учените изграждането на подобни структури е ясно доказателство, че по това време районът не е бил управляван от примитивен човек, а от суверен, сравним само с египетските фараони.

скрит град в джунглатаСнимка: www.ancientpages.com

В древни времена Ел Мирадор бил изключително голям град, значително по-голям от Тикал, Яшчилан или Паленке. Вярва се, че градът е основан около 600 години преди Новата ера, като през най-силните си периоди бил обитаван от над 100 000 души. Някои от учените са на мнение, че градът е изоставен около 150-та година от Новата ера, а други значително по-късно – около 890-та година. Но всички са обединени около мнението, че най-вероятната причина за изоставянето на града са изчерпаните ресурси, необходими за водене на нормален начин на живот.

Стенописи в Ел Мирадорпирамиди на маитеСнимка: www.ancientpages.com

Днес този древен археологически обект е застрашен от разрастващата се дейност на хората в региона. Неконтролираното обезлесяване променя облика на джунглата, което може да изложи Ел Мирадор на природните стихии. С наближаването на хората до древния град зачестяват и случаите на мародерство, което погубва част от безценното наследството на маите.

пирамиди в Южна АмерикаСнимка: www.ancientpages.com

За съжаление Ел Мирадор е в списъка на застрашените от изчезване древни археологически обекти в Южна Америка. Според официалните лица, запознати с обстановката, времето на древния град на маите изтича, а по-голямата част от него дори все още не е изследвана.