‘Експериментът Филаделфия’ – според разкази на очевидци

През месец юли 1943 година морските сили на САЩ, начело с доктор Франклин Рено, провели експеримент, включващ военния кораб УСС Елдрич, познат като ‘Експериментът Филаделфия’.

Самият експеримент, базиран на теория на относителността на Алберт Айнщайн, представлявал опит да се направи невидим за радарите и магнитните мини плавателен съд.

конспиративна теорияСнимка: hswstatic.com

Корабът УСС Елдрич бил оборудван с два електрически генератора, огромни бобини и усилватели, създаващи изключително силно, контролирано електромагнитно поле, което на теория трябвало да отклонява както радио, така и светлинните вълни. Ако това се окажело успешно, то корабът на практика щял да стане невидим за вражеските сили, а това от своя страна щяло да означава, че американците са успели да създадат върховното оръжие и то по време на Втората световна война! Но за съжаление на военните, експериментът не само бил неуспешен, но и се оказал много по катастрофален, отколкото допускали и най-скептично настроените учени.

На 22-ри юли, когато били включени генераторите и дадено началото на експеримента, последвала неочаквана верига от събития. Свидетели твърдят, че водата около УСС Елдрич започнала да бълбука и да отделя изпарения, които обгърнали целия кораб. След секунди военната машина не само изчезнала от радарите, но също и от полезрението на наблюдаващите експеримента!

Но това не е всичко и далеч не е най-странното нещо, което се случило на този ден. Хора, намиращи се във военната база в Норфолк, Вирджиния, на 600 километра от провеждания в момента експеримент, твърдят, че виждали УСС Елдрич в пристанището там в продължение на няколко секунди, след което той изчезнал.

Докато експериментът успял да направи кораба невидим за радарите, то той несъмнено нанесъл непоправими щети върху екипажа му. Твърди се, че след приключването му, когато учените се качили на борда на УСС Елдрич, те видели част от екипажа изгорен, друга липсвала, но най-ужасяващата гледка била тази на тела, сякаш вградени в стените на кораба. Все пак имало и оцелели, които обаче били със силни ментални увреждания.

експериментът Филаделфия конспирацияСнимка: www.radiotimes.com

След като учените видели ужасяващите последствия от експеримента, те разбрали, че си имат работа със сили, които не разбират и не могат да контролират. Всички проучвания в областта били прекратени, а плануваните отменени. Оцелелите членове от екипажа били освободени от служба, тъй като не били в състояние да изпълняват дълга си. Привържениците на конспиративните теории дори смятат, че менталните заболявания на оцелелите не са резултат от самия експеримент, а от последвалите процедури върху тях, проведени с цел да не говорят за това, което са видели.

И до ден днешен флота на САЩ отрича провеждането на ‘Експеримента Филаделфия’, като понастоящем подкрепящите конспиративните теории твърдят, че всички доказателства, дори и за съществуването на самия кораб УСС Елдрич, са унищожени. Въпреки това свидетели на случилото се продължават да стоят зад казаното от тях до сетния си дъх.

Известно е, че редица други теории, смятани за конспиративни, след време се оказват истина – операция ‘Кламер’ през Втората световна война, проект ‘МК Ултра’ на ЦРУ, операция ‘Нортуудс’ през 60-те години на 20-ти век и други. Засега няма други доказателства, потвърждаващи случилото се на 22-ри юли 1943 година с кораба УСС Елдрич и екипажа му, освен думите на очевидци на станалото, но не се знае дали това не е поредната конспиративна теория, която след време да се окаже истина.