Открита е гигантска планета в сърцето на Млечния път

През последните години учените са открили хиляди екзопланети, обикалящи около други звезди, но почти всички се намират в близост до Слънчевата система. Всички планети открити от телескопа Кеплер са в радиус от няколко хиляди светлинни години, което в галактически мащаб е малко разстояние. Астрономите са изчислили, че диаметърът на Млечния път е около 100 000 светлинни години, което означава, че намерените досега екзопланети се явяват наши съседи.

Това е и една от причините, поради които учените от Корейския институт по астрономия са толкова развълнувани – в края на 2017 година са открили екзопланета, която се намира почти в центъра на Млечния път. Това е мястото, където са съсредоточени повечето звезди от галактиката ни, но също така е изключително хаотично и негостоприемно място за планети. Астрономите твърдят, че ако Слънчевата система попадне на такова място, планетите ще бъдат разкъсани от другите звезди изключително бързо.

Приблизително местоположение на Слънчевата система и откритата екзопланета в Млечния пътСлънчевата система

Но откритата планета не е обикновена такава. Екзопланетата, наречена OGLE-2016-BLG-1190Lb, е около 13 пъти по-голяма от Юпитер и астрономите са на мнение, че това може би е близо до максималния размер за планета, преди да започнат процесите на ядрено горене и тя да се превърне в звезда. Всъщност планетата е толкова голяма, че някои астрономи дори са на мнение, че това може би е звезда кафяво джудже.

Изследователите намерили планетата с помощта на космическия телескоп Спитцер и оптично гравитационно изследване. Това е метод, при който се наблюдава определена звезда и се отчитат смущенията и трептенията на излъчваната от нея светлина, в резултат на преминаващ обект между нея и наблюдателя (в случая телескопът Спитцер). Колкото по-голям е обектът преминаващ пред звездата, толкова по-силно неговата гравитация влияе на излъчваната от звездата светлина. Размерът и масата на обекта се измерват чрез изчисляване на количеството блокирана светлина и времето на смущението.

Компютърно представяне на оптично гравитационно изследванеМлечния път

Интересно е, че този метод е сравнително бавен и неефективен при търсенето на екзопланети, като досега са открити само няколко с негова помощ. Предимството на тази техника е, че могат да се търсят планети на много по-голяма дистанция, в сравнение с възможностите на Кеплер. OGLE-2016-BLG-1190Lb е една от най-отдалечените откривани планети от Слънчевата система, което ни кара да се замислим за необятността на Вселената и колко малко знаем за нея!