Едгар Дега – ‘художникът на балерините’!

На 19-ти юли 1834 година в Париж се ражда един от най-известните художници импресионисти на всички времена – Едгар Дега. Израства в богато семейство от аристократичен произход и има общо четири по-малки братя и сестри (Рене, Ахил, Маргюрит и Тереза).

Открива любовта към рисуването още в ранна детска възраст, но под влияние на баща си през 1853 година записва право в юридическия факултет на Парижкия университет. Две години по-късно Дега вече учи в Националното училище за изящни изкуства в Париж. Там бил в класа на френския художник Луис Ламот (1822-1869 година), но много скоро изоставя това учение, определяйки го като безполезно.

автопортрет от 1855 годинаДега френски художник

Доброто материално състояние на семейството му му дава възможност да пътува из Европа, като по време на пътешествията си изучавал работата на творци като Франсиско Гоя, Албрехт Дюрер, Рембранд и много други. След близо 4-годишно пътуване, Дега се връща обратно в родния Париж, където отваря свое художествено ателие. Рисува предимно картини на историческа тематика и портрети. С течение на времето в любими негови теми за рисуване се превръщат балета и конете, като за последната се смята, че е вдъхновена от посещение в Нормандия. Той толкова много обичал да рисува балерини, че си спечелва прозвището ‘художникът на балерините’.

През 1870 година, на връх рождения ден на Дега избухва Френско-германската война (известна още и като Френско-пруската война), в която без да се замисли талантливият художник се записва като доброволец. Заедно с него бил друг френски художник и близък приятел – Едуар Мане. Докато е на бойното поле се простудява тежко, в резултат на което зрението му се уврежда непоправимо. Войната продължава 10 месеца, а след края ѝ Дега заминава първоначално за Англия, а по-късно и за САЩ.

Със завръщането си в Париж през 1873 година се поставя и началото на тежък период в живота на френския художник. Баща му почива, а от някогашното семейно богатство не остава нищо след като всички дългове били платени. Това е и главната причина, поради която много от платната му биват включени в обща изложба, организирана през април 1874 година.

Едгар Дега художник

През 1882 година проблемът със зрението се задълбочава, но въпреки трудностите Дега продължава да рисува. В началото на 20-ти век здравословното му състояние го принуждава да изостави рисуването. Независимо от това той не се отказва да твори и се обръща към скулптурата.

картина на Едгар ДегаСнимки: en.wikipedia.org

Почива на 27-ми септември 1917 година в родния си град. За разлика от много други художници, които придобиват популярност едва след смъртта си, още приживе работата на Едгар Дега била изключително търсена, а платната му се продавали много скъпо.

Един от най-ярките представители на импресионизма завещава на света над 2000 картини и повече от 140 скулптури!