По останките на египетска мумия са открити необичайно много татуировки

От най-дълбоки времена хората си правели татуировки, изобразявайки върху кожата си най-различни черти, точки, растения, животни, както и религиозни елементи. Древните египтяни не правели изключение. През 2014 година археологически екип, начело с биоархеолога Ан Остин, от Френския институт по ориенталска археология открива 3000-годишна мумия на жена в Деир ел-Медина*. Според учените тя била на възраст между 25 и 34 години и живяла някъде в периода 1300 – 1070 година преди Новата ера.

Деир ел-Медина* – древноегипетско село, обитавано от занаятчиите, работели по изграждането на гробниците от Долината на царете от 18-та до 20-та династия на Новото царство.

татуировка на врата на мумиятататуировка на врата на мумия

Но по-любопитното в случая е не самото откриване на мумията, а това, което учените намират върху нея 2 години по-късно. През 2016 година Ан Остин и колегата ѝ Седрик Гобел изследвали останките с инфрачервени лъчи, в резултат на което открили цели 30 татуировки! Всички те били разположени по ръцете, рамената, гърба и врата на мумията. Повечето от рисунките до преди това били трудно забележими заради слоя от балсамиращи смоли, под който се намирали. Учените използвали софтуер, чрез който реконструирали изображенията, за да коригират изкривяванията, причинени от свиването на кожата. Сред тях се различавали свещените за древните египтяни бик, овца, лотос, маймуна, както и религиозни елементи свързани с бог Хор и богинята Хатор.

древна татуировка

За разлика от фигуративните татуировки* на повечето мумии, където те по-скоро наподобяват линии или точки, при мумията от Деир ел-Медина татуировките изобразяват цели сцени. Интересното е, че те се намират по различни части от тялото ѝ’ – споделя Мустафа Уазири, ръководител на Върховния съвет на античното наследство на Египет.

фигуративни татуировки* – подобни рисунки, но не толкова много на брой, бяха открити през 2017 година върху 5000-годишни мумии, изложени в Британския музей.

Следва да отбележим, че в миналото процесът по татуиране бил далеч по-продължителен и болезнен отколкото е сега. Предвид факта, че някои от рисунките се намират на по-чувствителни места се допуска, че те са имали дълбоко религиозно значение за младата жена. Съдейки по броя им и това, което изобразявали, учените допускат, че става въпрос за жена част от елита, като не е изключена възможността тя дори да е изпълнявала важна религиозна роля в древноегипетското общество.

част от татуировките по едната ръка на мумиятататуировка на египетска мумияСнимки: english.ahram.org.eg

Към настоящия момент останките се намират в гробницата в Луксор, в която били открити – ТТ 291.

Както вече споменахме, и преди са били откривани мумии с фигуративни татуировки, но това, което отличава тази находка от повечето намирани досега е броят на рисунките. От изследванията извършващи се и към този момент експертите очакват да научат повече за символичното значение на татуировките, правени някога в Древен Египет. Успоредно с това останките ще бъдат изследвани и с цел да се разкрие самоличността на погребаната преди повече от 3000 години жена.