Ева Перон – духовният лидер на Аржентина!

Мария Ева Дуарте де Перон* е родена на 7-ми май 1919 година в град Лос Толдос, провинция Буенос Айрес, Аржентина. Едва на 11-годишна възраст открива любовта към актьорското майсторство, което по-късно става причина да се премести в Буенос Айрес, където се реализира като радио актриса.

Мария Ева Дуарте де Перон* – известна е още и като Ева Перон, а сред бедните като Евита или ‘ангелът на безимотните’.

Ева Перон

На 22-ри януари 1944 година военният полковник Хуан Перон, оглавяващ тогава министерството на труда и бъдещ президент на страната, дава прием с цел събиране на средства за пострадалите от разразилото се по-рано земетресение в страната, отнело живота на близо 10 000 души. В лицето на полковника Ева открива и бъдещия си съпруг, за когото се омъжва още на следващата година – 22-ри октомври 1945 година.

Независимо от това, че е съпруга на президента (Хуан Перон застава на поста през лятото на 1946 година), тя не криела амбициите си за власт, a дори напротив – заявява желанието си да участва активно в политиката. В тази връзка следва да отбележим, че благодарение на нея през 1947 година се приема закон в Аржентина, който давал право на жените да гласуват – нещо нечувано дотогава! Активно отстоява правата на работническата класа, като се бори за подобряване условията на труд, както и повишаване заплатите на най-бедните работници в страната.

През 1948 година основава фондация, носеща името ѝ, в подкрепа на бедните от всички възрасти. Много често се грижела и за болни хора, настанени в приюти, редовно посещавала домове за сираци и болници.

През 1951 година започва кампания, чрез която се стремяла да бъде допусната до изборите за вицепрезидент на страната. Но дори мисълта, че жена може да заема подобна високопоставена позиция била недопустима и много скоро след старта на кампанията ѝ бил оказан военен натиск, който я принудил да се откаже от намеренията си. Интересното е, че дори съпругът ѝ, макар и президент на страната, също не можел да се противопостави на случващото се!

влиятелна жена в Аржентина

Тъй като ‘ударът’ по политическата кариера на първата дама бил голям, тя била ‘компенсирана’ като през 1952 година е обявена за духовен лидер на Аржентина. През годините се превръща и в лидер на проперонистки профсъюзи. Въпреки трудностите Евита успява да основе своя женска партия ‘Перонист’.

Някак неестествено и в пълен контраст на активната благотворителна дейност на Ева Перон от една страна и бедността и мизерията, царящи по това време в Аржентина от друга, първата дама била изключително взискателна към външния си вид и не пестяла средства, когато ставало въпрос за рокли, кожи или скъпи бижута. Любопитен факт е, че един от любимите ѝ модни дизайнери бил не кой да е, а самият Кристиан Диор. Суетността ѝ стигала до там, че тя дори криела истинската си възраст!

музей ‘Евита’, Буенос АйресЕва Перон Аржентина

Умира съвсем млада, едва на 33-годишна възраст, а причина за ненавременната ѝ смърт се оказва рак на маточната шийка. По нейно желание тялото ѝ е балсамирано, след което е изложено на поклонение. Когато съпругът ѝ е свален от власт след военен преврат през 1955 година, тленните ѝ останки са преместени в град Милано, където бившият президент дълго време живеел в изгнание. През 70-те години на миналия век той се връща в родината си, връщайки и останките на съпругата си, където тя е погребана в семейна гробница.

Евита остава завинаги в историята на страната като човек силно отдаден на благотворителността, важен фактор в развитието на социалния и политически живот, неслучайно определена като най-влиятелната жена в историята на Аржентина!