Дървената църква Хедал и легендата за трола, построил я за три дни!

Норвегия е една от най-северно разположените страни не само в Европа, но и в света. Особено известна е с красивите си планини, среднощното слънце и фиордите*. В допълнение към природните ѝ красоти, страната е и дом на една от най-големите дървени църкви в света – Хедал!

фиордите* – дълги и тесни морски заливи, разположени между стръмни склонове или скали.

Това, което я прави уникална е фактът, че е на четири нива и е изцяло от дърво. Построена е в началото на 13-ти век, а пирамидалната ѝ форма е резултат от множество покриви, чиито размери намаляват във височина. Олтарът и голяма част от стенописите в нея датират от 16-ти век.

дървена църква

Намира се в село Хедал, община Нотоден, на 117 километра югозападно от Осло. През вековете е реставрирана два пъти, като първият път е от периода 1849 – 1851 година.

средновековна дървена църква

В средата на миналия век отново било необходимо църквата да се ремонтира, защото се оказало, че първата реставрация е некачествено изпълнена. Вторият ремонт е и този, който до голяма степен е ‘отговорен’ за силно повлияният от лутеранството* интериор, който днес може да се види.

лутеранство* – първата и най-всеобхватна форма на протестантството. Заражда се в Германия, като нейн духовен лидер е Мартин Лутер.

Дървени църкви подобни на тази в Хедал често се срещали в северозападните части на Средновековна Европа. Няколкото запазени до наши дни могат да се видят единствено в Норвегия, като изключение правят църквата в Хедаред, Швеция и тази в Карпач, Полша.

дървена църква в Норвегия

Съществува легенда свързана с построяването на дървената църква Хедал и според нея тя е издигната само за три дни. Историята разказва, че местните взели решение да се издигне църква в селото им и изготвили строителен план. Един от фермерите, на име Ред, наел неизвестен мъж да построи църквата.

църква в Норвегия

Странникът имал три условия към Ред, като поне едно от тях трябвало да бъде изпълнено преди църквата да е завършена или в противен случай щял да го убие. Първото условие било Ред да му подари Слънцето и Луната, второто да му даде сърцето си, а третото да отгатне името му. Фермерът приел необичайните условия на странника, като разчитал на това, че строителството ще отнеме време, което ще му бъде предостатъчно, за да познае името му.

средновековна църква в Норвегия

Двамата си стиснали ръцете и строителството започнало. На първия ден камъните и дърветата необходими за строежа били събрани, а на следващия странникът завършил скелето на църквата. На третия ден Ред бил силно притеснен от скоростта, с която се извършвал строежа и излязъл на разходка в покрайнините на селото. Докато се разхождал и мислел как да разгадае името на строителя и да спаси живота си, един камък край него неочаквано запял. Ред се приближил към него, за да чуе песента му:

Тихо, малко дете.
Утре баща ти Фин ще ти донесе Слънцето и Луната
или християнско сърце.
Красиви играчки за моето малко дете!’

В този миг фермерът осъзнал, че тайнственият строител всъщност е трол и името му е Фин. Ред бързо се върнал при новопостроената църква, която според легендата била издигната без да се използва нито един пирон! Двамата влезли в нея и фермерът посочил на трола една колона и казал:

Скъпи ми Фин, тази колона не е права!’

Когато тролът чул името си, той силно се разгневил и ударил колоната преди да излезе от църквата. Щом се отдалечил хвърлил три големи камъка към нея, но нито един не я улучил. Според местните това се е случило, защото в този момент камбаната на църквата биела.

средновековна църква

църкваСнимки: www.tripadvisor.com

Днес дървената църква Хедал е сред популярните туристически забележителности в Норвегия, привличаща хиляди туристи всяка година!