Дряновският манастир и тежката 9-дневна обсада!

На по-малко от 5 километра югозападно от старопланинското градче Дряново се намира Дряновският манастир ‘Свети Архангел Михаил’. Разполага се в непосредствена близост до Дряновска река.

Светата обител е изградена по време на Второто българско царство (1185 – 1396 година) и по-точно при управлението на цар Калоян. Първоначалното му местоположение било на около 2 километра северно от настоящето. В края на 14-ти век турците опожаряват манастира. През 16-ти век е изграден на ново място, но не след дълго сградата последвала съдбата на предшестващата я. Манастирът е издигнат отново в края на 17-ти век на мястото, на което се намира и в наши дни. Интересно е, че след това на територията му започва да функционира килийно училище. Манастирът е опожарен за трети път, но българите не се предали и го построили пак!

Дряновски манастирСнимка: commons.wikimedia.org Автор: www.vacacionesbulgaria.com (CC BY-SA 4.0)

През първата половина на 19-ти век се поставило началото на близо 50-годишни ремонтни дейности, които съществено трансформирали облика на манастирския комплекс. Изградили се жилищни постройки, завършен бил и новият храм.

Любопитен момент от историята на древния манастир е, че неведнъж дава подслон на видни български революционери като Васил Левски (1837-1873 година) и Георги Измирлиев-Македончето (1851-1876 година). Нещо повече, на територията му се намирал и един от главните щабове на Българския революционен централен комитет (БРЦК) за Търновски революционен окръг, както и таен склад с боеприпаси и храна.

Как се стига до барикадирането на поп Харитон и Бачо Киро в Дряновския манастир?

Както знаем предателство налага преждевременното избухване на Априлското въстание. В сборен пункт в село Мусина (намира се на около 20 километра северозападно от Велико Търново) се сформирала чета от близо 200 души начело, на която застанал поп Харитон (1835-1876 година). Сред въстаниците бил и народният учител Бачо Киро (1835-1876 година). На 29-ти април 1876 година бунтовниците се намирали близо до Дряновския манастир, където войската на генерал Фалзъ паша ги изненадала. За да не бъдат обкръжени, въстаниците се барикадирали в светата обител, където в продължилата цели 9 дни неравна битка българите се отбранявали до последно! Четата понася тежък удар още на третия ден след като се барикадира – барут се въпламенява, в резултат на което предводителят на бунтовниците, поп Харитон, ослепява. Загива на 7-ми май 1876 година на входа на манастира, докато смело се сражава с турците. Малко след това четата била напълно разбита (Бачо Киро се спасява, но бил предан и по-късно обесен), а манастирът опожарен. В последствие е възстановен, а 21 години след въстанието е издигнат паметник-костница, който да напомня на следващите поколения за бунтовниците дали живота си там в името на свободата!

манастирСнимка: commons.wikimedia.org Автор: www.vacacionesbulgaria.com (CC BY-SA 4.0)

Днешният облик на манастира е този, който придобива след ремонта от 1880 година. През 30-те години на миналия век се изгражда и камбанария.

На територията на манастира е поместена малка изложба от икони, както и музейна колекция с предмети от различни исторически епохи – от лични вещи, оръжия и снимки на загиналите бунтовници от четата на поп Харитон до сечива, керамика и други предмети от бита на древните ни предшественици, обитавали пещерата Бачо Киро* преди повече от 40 000 години!

пещера Бачо Киро* – намира се на около 300 метра южно от манастира.

икони в Дряновския манастирСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Anton Lefterov (CC BY 3.0)

Понастоящем Дряновският манастир е действащ, а също така и един от най-предпочитаните за посещение в страната!