След близо 2000 години под земята, археолози откриха ‘Омагьосаната градина’ в Помпей

Древен ларариум*, останал непокътнат в продължение на близо 2000 години, бе открит сред руините на Помпей. За него бе съобщено в началото на месец октомври 2018 година. Интересното е, че това, което го съхранява толкова дълго време е същото, което води и до гибелта на Помпей – огромни количества вулканична пепел и пемза, изхвърлени от изригналия вулкан Везувий*, достигали на места до 25 метра височина! Те изиграли ролята на тапа запечатала мястото, изолирайки го напълно от влага и слънчева светлина.

ларариум*светилище, характерно за римските жилища. В него има олтар, оформен като ниша в една от стените на помещението. Освен да отправят молитви към боговете (лари – закрилници на дома и семейството), древните римляни го използвали и като място, където правели жертвоприношения.

вулкан Везувий* – изригва неочаквано на 24-ти август 79 година от Новата ера. Към настоящия момент са известни около 1500 загинали, но учените са на мнение, че жертвите, които взема са много повече.

Омагьосаната градина в ПомпейСнимка: www.thelocal.it

На стената, в която се намира богато украсения олтар (над двете змии) са нарисувани змии, паун, малки птички, растения, цветя и яйца – сякаш на стената е запечатан миг от вълшебна градина и поради тази причина археолозите я наричат ‘Омагьосаната градина’. В пълен контраст е съседната на нея стена на свещеното помещение – боядисана в червено, като на нея се различава глиган, заобиколен от ловни кучета, елен и кон.

древни руиниСнимка: www.dailymail.co.uk

Сред  рисунките има и такава на мъж с глава на куче, което според експертите може да се тълкува като римската версия на египетския бог Анубис.

На стената, на която се намира олтарът са нарисувани яйца – символ на плодородието в римската култура. Не е изключено изгорелите останки, открити в светилището, да са от храна отново свързвана с плодородието, каквито са смокините, ядките и както вече споменах яйцата. Попаднахме на удивително и загадъчно помещение, което трябва да бъде изследвано в детайли’ – Масимо Осана, директор на Археологическия парк Помпей.

Във всеки римски дом имало ларариум, но само заможните семейства можели да си позволят той да бъде толкова богато декориран’ – споделя в интервю за Ню Йорк Таймс Ингрид Роланд, професор от катедрата по история в Университета Нотр Дам, щата Индиана, САЩ.

олтарътПомпей археология

Археолозите определят находката като изключителна не само заради невероятната декорация на стените, но и поради факта, че мястото е много добре запазено, въпреки че е на близо 2000 години!

Разкопките в тази част на Помпей продължават, като до този момент са разкрити частично ларариума и входа на къщата. Очаква се в близко бъдеще археолозите да си осигурят достъп и до другите 2 помещения от древната постройка. След като руините бъдат изследвани, учените се надяват да научат повече за хората, които са живеели в някогашната къща.

Една трета от Помпей е неразкопана и вярвам, че засега по-голямата част от него ще си остане такава’ – Мери Биърд, професор по класически науки в Университета Кеймбридж.

древни останки ПомпейСнимка: www.dailymail.co.uk

Помпей е разположен на около 650 декара площ и както вече стана ясно около 30 процента от него все още се намира под земята. Мащабните археологически разкопки са преустановени, тъй като експертите искат да се съсредоточат върху консервирането и допълнителното изследване на откритите досега находки.