Развито общество и строителство от преди 5000 години на островите Оркни

След направени разкопки на храмов комплекс през 2014 година на шотландските острови Оркни, археолози открили, че неолитните* обитатели на островите били много по-напреднали, отколкото се предполагаше досега. Заедно с многобройните древни артефакти, отражение на сложно и развито общество, учените също намерили 3 големи структури – ‘Пръстенът на Бродгар’, ‘Камъните Стен’ и гробницата на Мейсхоу’.

неолит* – нарича се още и новокаменна епоха. Най-ранната фаза на уседнал живот и наличие на земеделска дейност при отделните човешки общества (8-мо до 4-то хилядолетие преди Новата ера).

Археологически разкопки на островите ОркниНос БродгарСнимка: www.orkney.com

Археологическият обект, познат като Нос Бродгар, покрива площ от около 24 декара и се състои от останки на жилищни постройки, павирани алеи, оцветени фасади, изгравирани камъни, масивни каменни стени с основи с дължина от около 100 метра и ширина до 4 метра, ограждащи дузина сгради, описвани от учените като неолитен дворец. Мястото било обитавано в периода между 3500 и 2000 година преди Новата ера.

‘Майсторството им било впечатляващо. Стените около комплекса приличат на тези, издигнати от римляните в Британия, но около 3000 години по-късно. Сградите имат подобни стени, включително и една от най-големите такива с покрив, построени в древна Северна Европа. Била е повече от 25 метра дълга и около 18 метра широка, а дебелината на стените e около 3 метра’ – твърди Роф Смит, автор от National Geographic.

Пръстенът на Бродгардревно обществоСнимка: blogspot.com

По време на археологическите разкопки, които до този момент са разкрили само около 10 процента от комплекса, са намерени хиляди артефакти – церемониални фигури на глави, остриета от каменни брадви, ножове, човешки фигури, малки саксии, украсени каменни инструменти, цветна керамика и много други. Това се явява най-голямата находка на неолитни артефакти във Великобритания.

Камъните Стеностровите ОркниСнимка: www.wikimedia.org

Хората от неолита били първите фермери на тези територии, като се смята, че са пристигнали тук преди повече от 6000 години. Те култивирали земята, издигнали големи каменни свещени кръгове, храмове и гробници. Доскоро се смяташе, че ‘Пръстенът на Бродгар’, ‘Камъните Стен’ и гробницата Мейсхоу’, разположени на площ от няколко квадратни километра, били отделни комплекси, с различна история. С напредването на разкопките обаче, археолозите намирали все повече доказателства, че древните монументи били свързани помежду си. До момента обаче не се знае какво точно представлява целият комплекс и каква роля играел в неолитното общество.

Вътрешността на гробницата Мейсхоуновокаменна епохаСнимка: www.maeshowe.co.uk

‘Това, което ни казва Нос Бродгар е, че това е един много голям и сложен древен комплекс, за който доскоро мислехме, че е хълм, образуван от глетчер. Всички тези монументи са свързани и са функционирали като едно цяло. Хората построили това са били част от едно далеч по-развито общество, от това, което си представяхме досега’ – Ник Кард, главен археолог и ръководител на разкопките.

‘Мястото е нещо като неолитното сърце на островите Оркни. Нос Бродгар е центърът, който свързва всички древни монументи на тези острови в една система, за която и не сме подозирали, че съществува. И всичко това е лежало в продължение на много векове на няколко сантиметра под повърхността. Не ми се мисли какво още ще открием тук’ – завършва Роф Смит.