Древното царство Чампа на територията на днешен Виетнам

Царство Чампа се намирало в Азия, на територията на днешен Южен Виетнам. Като много други древни азиатски култури, тази също не е много добре позната на западния свят. Въпреки това, благодарение на изключително добре развитата си икономика, разчитаща предимно на търговия по море, царство Чампа се славело с голямо влияние над този регион на света.

Територията на царство Чампатериторията на царство ЧампаСнимка: www.wikimedia.org

Разказите и легендите за Чампа гласят, че основателят на царството е богинята По Нагар. Историите разказват, че тя била изоставена като бебе в гора близо до град На Транг. Била намерена случайно от селянин, прибиращ се вечерта. Човекът нямал деца и приел срещата си с малката По Нагар като благословия и я отгледал като свое дете.

Храм изграден в царство Чампахрам изграден в царство ЧампаСнимка: indiafacts.org

Един ден По Нагар, вече пораснала, донесла вкъщи парче сандалово дърво, като не давала на никого да го докосва. Минали години и тя казала на родителите си, че ще отиде в императорския дворец на Китай и ще се омъжи за принца, но родителите ѝ не били съгласни. Тогава По Нагар отишла на брега на морето, хвърлила парчето дърво във водата и изчезнала. Теченията отнесли дървото до Китай, където то било намерено от местен рибар. Той видял необикновеното дърво и го занесъл в императорския дворец и го предал на принца. На същата вечер от дървото излязла По Нагар и принца се влюбил в нея. Не след дълго те се оженили.

Храм-кула, изграден в чест на По Нагархрам-кула изграден в чест на По НагарСнимка: www.ancient-origins.net

Един ден По Нагар казала на принца, че иска да посети родителите си, но той не ѝ позволил. Тъй като не ѝ оставал друг избор, По Нагар отишла на брега на морето, хвърлила парчето дърво отново и изчезнала. Принцът бил разгневен и тръгнал с кораб да търси съпругата си. Но когато навлязъл в пристанището на На Транг, корабът му се превърнал в камък. По Нагар останала на територията на днешен Виетнам и помагала на хората до края на живота си. След смъртта ѝ тя била обявена за покровителка на народа Чамп.

Храм-кула, изграден в чест на По Нагар, изглед от река Каихрам-кулаСнимка: www.ancient-origins.net

Историческите източници за произхода на царство Чампа са предимно от китайската история. За пръв път се споменава за Чампа през 192 година от Новата ера. По онова време малкото царство носело името Лин Уи и се намирало на територията на Централен Виетнам. Споменава се за избухването на въстание срещу китайската власт в региона. Както в разказите и легендите, така и в историческите източници, царство Чампа има дългогодишна връзка с Китайската империя.

Комплекс ‘Храмовете на моя син‘ в царство Чампахрамов комплекс в царство ЧампаСнимка: quangbinhprivatecar.com

В края на китайската династия Хан, бележеща края на обединен Китай около 220 година, Чампа нападали земите на Северен Виетнам неколкократно, които били владение на империята, тъй като за тях тя била значително отслабена. Въпреки това китайският генерал Фан Ту успял да ги спре. Когато династията Танг дошла на власт в Китай и отново го обединила, набезите на Чампа спрели за около 2 века, като дори били правени опити за сключване на мир.

Релеф, пример за индийското влияние в царство Чампадревен релеф царство ЧампаСнимка: www.ancient-origins.net

Друга древна сила, която оказала влияние върху историята на Чампа, била Индия. От там навлезли хиндуизма и будизма. Това влияние се вижда най-добре в изкуството на Чампа, както и в архитектурата. Множеството хиндуистки храмове в Централен Виетнам са най-добрият пример за влиянието на Индия по тези земи. Тези така наречени ‘храмове-кули’ са строени в продължение на 1000 години, като това започва през 4-ти век. Те са посветени на различни хиндуистки божества – Вишу, Кришна и Шива, както и на По Нагар. Един от най-известните храмови комплекси, повлияни от индийската култура е комплексът Храмовете на моя син’.

Глава на Шива в храм от царство Чампастатуя глава на ШиваСнимка: www.ancient-origins.net

Краят на царство Чампа дошъл в началото на 18-ти век, но последният силен владетел, Че Нбонг Нга, управлявал далеч преди това – от 1360 до 1390 година. След неговата смърт царството било на ръба на гражданска война, а на територията му започнали да навлизат различни народи, включително и предшественици на днешен Виетнам. За около 30 години, териториите на някога могъщото царство Чампа се стопили, като останала само една малка част от днешен Южен Виетнам. През 1720 година дошъл окончателният край на царство Чампа, просъществувало повече от 1500 години.