Открити са едни от най-древните човешки останки в Южна Америка!

В Аржентина археолози са открили изненадващо добре запазени човешки останки, датирани на около 40 000 години. Интересното в случая е, че те не само са най-древните намирани в Аржентина, но и едни от най-старите в цяла Южна Америка!

Въпросното откритие е дело на екип от археолози, ръководен от професор Карлос Асчеро, член на Национална агенция за научни и технологични изследвания (CONICET) в Аржентина.

професор Карлос Асчеропрофесор Карлос Асчеро

Древните артефакти са открити в пещера, намираща се на територията на вулканичното поле Антофагаста де ла Сиера в провинция Катамарка, Северна Аржентина. На този етап от проучването не е известно в продължение на какъв период от време въпросната пещера е била обитавана, но това, което обнадеждава учените, че ще научат повече е фактът, че откритите на близо 3500 метра надморска височина останки са в много добро състояние!

археолози

Антофагаста де ла Сиера се намира на приблизително 600 километра северно от административния център на провинция Катамарка – Сан Фернандо дел Вале де Катамарка.

Суровият и сух климат в комбинация с отрицателните температури най-вероятно са и основната причина за консервирането им до наши дни’ – споделя професор Асчеро.

В пещерата археолозите откриват два кичура коса, каменни инструменти, използвани за рязане и остъргване, медни обеци, както и костни фрагменти, сред които зъби и ребра. До преди това откритие се смяташе, че най-древните човешки останки в провинция Катамарка са на възраст от около 10 000 години!

археолози в Аржентина

Откритието хвърля нова светлина върху човешкото присъствие в района, променяйки всичко, което знаехме до този момент за Южна Америка и обитателите ѝ. Определянето на възрастта на древните останки се извърши с помощта на радиовъглеродно датиране в две независими лаборатории в САЩ’ – допълва професорът.

Хорхе Мартинес, доктор по археология в Националния университет в Аржентина:

доктор Хорхе Мартинесдоктор Хорхе МартинесСнимки: www.lapuertadelmisterio.com

Най-старите следи от човешко присъствие, откривани досега в Аржентина, са тези в провинция Буенос Айрес, датирани на приблизително 14 000 години. А най-древните в цяла Латинска Америка са артефактите, намерени в археологическия обект Педра Фурада, Източна Бразилия, за които радиовъглеродното датиране показа, че са на възраст между 27 000 и 30 000 години.

Предстои да се направят ДНК тестове на новооткритите артефакти, от които се надяваме да разберем повече за древните обитатели на Антофагаста де ла Сиера. Допускаме, че те са пристигнали в Америка от Азия, преминавайки през Беринговия проток, но засега това е теория, която тепърва предстои да бъде потвърдена или отхвърлена.

Подобни открития само потвърждават факта, че колкото повече изследваме, толкова повече осъзнаваме колко малко знаем за миналото на планетата, която обитаваме!’ – завършва доктор Мартинес.