Древните църкви в небесата на Етиопия – чудо сред скалите!

Древното царство Аксум, намирало се на територията на днешна Етиопия, е едно от първите места в света приели християнството. Религията се утвърдила в местността около 330 година от Новата ера, когато крал Езана Велики приел християнската вяра и наредил да се изгради базиликата Света Мария от Сион. Местните легенди гласят, че синът на цар Соломон донесъл кивота с десетте Божи заповеди именно тук.

Прозорец на църква Абуна Йемата
скални църкви
Вътрешността на църквата Абуна Йемататрудно достъпни скални църкви в Етиопия

През 5-ти век 9 свещеници от Сирия и Константинопол започнали да разпространяват вярата из цялата страна. Те превеждали Библията от гръцки на етиопски език, позволявайки на местните да се запознаят с религията. С разпространяването на вярата в страната започнали да се появяват множество храмове, каквито са църквите издялани в монолитни скали в земята по нареждане на цар Лалибела и базиликата на Света Мария.

Църква Абуна Йемата
скални църкви в Етиопия

Има много други църкви в цяла Етиопия, чието изграждане изглежда невъзможно. Църквата Абуна Йемата в Северна Етиопия е изградена на височина от приблизително 200 метра в отвесна скала. Достъпът до изградената през 5-ти век църква е изключително труден. За да се достигне до светилището трябва да се премине през няколко отвесни склона, импровизирани мостове и тесни первази. Църквата е основана от Абуна Йемата, който бил един от деветте свещеници разпространявали християнството в Етиопия.

Изкачване към църква Абуна Йемата
древни църкви

Друг трудно достъпен храм е този издигнат на малко плато в планината Дебре Дамо. Единственият път до манастира е стръмна скала с височина от 15 метра, която се изкачва с помощта на въже. Манастирът е основан от Абба Арагави, друг от деветте свещеници. Новопостроеният храм на снимките е издигнат пред пещерата, в която се вярва, че е изчезнал Арагави.

Храмът пред пещера, в която е изчезнал Арагави
древни църкви в Етиопия

Църквата Петрос и Паулос е също толкова трудно достъпна. За нея е характерно, че само олтарът е издълбан в скалите, а останала част е издигната на ръба на скалата и е на открито. През вековете достъпът до нея е бил само с помощта на въжета и издълбани в почти отвесните скали стъпала. Днес има изградена дървена стълба, която до някаква степен улеснява изкачването до нея.

Камбанария
чудо сред скалите
Импровизиран мост (долу вдясно)
небесни църкви
Входът на църквата Петрос и Паулос
небесни църкви в Етиопия

Църква Петрос и Паулос
издълбани в скалите църкви
Изкачване до Петрос и Паулос
трудно достъпни скални църквиСнимки: www.amusingplanet.com