Древните църкви в небесата на Етиопия – чудо сред скалите!

Древното царство Аксум, намирало се на територията на днешна Етиопия, е едно от първите места в света приели християнството. Религията се утвърдила в местността около 330 година от Новата ера, когато крал Езана Велики приел християнската вяра и наредил да се изгради базиликата Света Мария от Сион. Местните легенди гласят, че синът на цар Соломон донесъл кивота с десетте Божи заповеди именно тук.

През 5-ти век 9 свещеници от Сирия и Константинопол започнали да разпространяват вярата из цялата страна. Те превеждали Библията от гръцки на етиопски език, позволявайки на местните да се запознаят с религията. С разпространяването на вярата в страната започнали да се появяват множество храмове, каквито са църквите издялани в монолитни скали в земята по нареждане на цар Лалибела и базиликата на Света Мария.

Църква Абуна Йематаскални църкви в Етиопия

Има много други църкви в цяла Етиопия, чието изграждане изглежда невъзможно. Църквата Абуна Йемата в Северна Етиопия е изградена на височина от приблизително 200 метра в отвесна скала. Достъпът до изграденото през 5-ти век светилище е изключително труден. За да се достигне до него трябва да се премине през няколко отвесни склона, импровизирани мостове и тесни первази. Църквата е основана от Абуна Йемата, който бил един от деветте свещеници разпространявали християнството в Етиопия.

Друг труднодостъпен храм е този издигнат на малко плато в планината Дебре Дамо. Единственият път до манастира е стръмна скала с височина от 15 метра, която се изкачва с помощта на въже. Манастирът е основан от Абба Арагави, друг от деветте свещеници. Новопостроеният храм на снимката е издигнат пред пещерата, в която се вярва, че е изчезнал Арагави.

Храмът пред пещерата, в която е изчезнал Арагави
древни църкви в Етиопия

Църквата Петрос и Паулос е също толкова труднодостъпна. За нея е характерно, че само олтарът е издълбан в скалите, а останала част е издигната на ръба на скалата и е на открито. През вековете достъпът до нея бил само с помощта на въжета и издълбани в почти отвесните скали стъпала. Днес има изградена дървена стълба, която до някаква степен улеснява изкачването до нея.

Изкачване до Петрос и Паулоструднодостъпни скални църквиСнимки: www.amusingplanet.com