Древни селища в Амазонската джунгла

Използвайки модерни технологии, археолози, изследващи древни селища в Амазонската джунгла, достигнали до заключението, че преди нахлуването на европейците в Южна Америка е имало огромна мрежа от села, чието общо население доближавало 1 милион души.

С помощта на сателитни изображения, учени от Бразилия и Великобритания открили 81 невиждани досега древни селища южно от Амазонка. Според археолозите е възможно да бъдат открити още стотици подобни руини. Тези изследвания, публикувани в списание ‘Nature Communications’ в края на 2017 година, хвърлят нова светлина върху историята на селищата в тази част на Южна Америка, за която до неотдавна се смяташе, че била слабо населена в миналото.

АмазонкаСнимка: www.ancientarcheologies.com

Повечето от руините са открити върху равнинни участъци, оградени с ровове или малки хълмове. Някои от тях са разположени върху големи площи (до 400 метра в диаметър), докато други са сравнително малки и археолозите предполагат, че били използвани за различни ритуали. Джонас де Соуса, археолог от университета в Ексетър и главен автор на проучването, споделя следното:

‘В историческите източници от 18-ти век за региона се споменава за голяма мрежа от села, но досега нямахме никакви доказателства. Това е и една от причините, поради които проведохме това изследване, като резултатите подкрепят написаното за населението в тези джунгли’.

Амазонска джунглаСнимка: www.archaeology.wiki

Проучването е фокусирано върху регион по поречието на река Тапажос, един от най-големите притоци на река Амазонка. Изследването включва в себе си и един изключително сериозен проблем за тази част от Южна Америка – бързото изсичане на Амазонската джунгла.

Де Соуса продължава: ‘Регионът представлява нещо като мозайка от гора и гола земя. Точно това ни позволи да открием всички тези останки от древни селища, което е и малко иронично. Поради обезлесяването в южните части на Амазонската джунгла, всички тези археологически обекти сега са достъпни за нас’.

древна мрежа от селаСнимка: www.wikimedia.org

Следващата стъпка за учените е да посетят тези места, за да ги изучат подробно. За в бъдеще е планувано и използването на системата LiDAR*, с чиято помощ учените се надяват да открият още много изгубени древни селища.

LiDAR* – система за лазерно сканиране, разкриваща топографията под дърветата на джунглата.

Екипът изчислил, че населението на откритите досега древни селища било приблизително 21 000 души. Имайки това предвид и площта на все още неизследваните територии, археолозите допускат, че в периода от 1000 до 1500 година в региона са живеели между 500 000 и 1 милион души.

Де Соуса предполага, че една от основните причини за изчезването на всички тези хора са различни болести, пренесени от Европа през 16-ти век, за които местното население нямало естествен имунитет.

древно население на Южна АмерикаСнимка: internapcdn.net

Години наред учените били на мнение, че древните народи от тази част на Южна Америка обитавали предимно бреговете на Амазонка. Но последните проучвания показват, че имало селища и в югозападните части на Амазонската джунгла, което предполага, че ще бъдат открити още много подобни руини в тези райони.

‘Въпреки че би било прибързано да твърдим, че целият район южно от Амазонка е бил гъсто населен, можем спокойно да кажем, че поне бреговете на река Тапажос са били много по-гъсто населени, отколкото предполагахме досега’ – завършва археологът.