Пещерни рисунки на възраст от 40 000 години – едни от най-древните откривани досега!

Едни от най-древните фигуративни рисунки известни до този момент на човека са открити в пещерата Лубанг Джериджи Салех (Lubang Jeriji Saléh) в провинция Източен Калимантан, остров Борнео*. От последвалите анализи била установена и възрастта им – приблизително 40 000 години!

остров Борнео* – с площ от 743 330 квадратни километра той се нарежда на трето място в света по големина. Намира се в централните части на Малайския архипелаг, Югоизточна Азия.

Независимо от това, че пещерните рисунки са открити още през 1994 година, датирането им е потвърдено в доклад, публикуван в началото на месец ноември 2018 година в списание ‘Nature.

През изминалите хилядолетия върху издълбаните в пещерата рисунки се образувала тънка варовикова кора. Благодарение на нея учените успели да определят възрастта на ‘скритите’ пещерни рисунки, като за целта използвали радиометрично датиране.

входът към пещерата Лубанг Джериджи Салехпещера в остров Борнео

Рисунките в пещерата са най-разнообразни – от примитивни изображения на хора и животни до отпечатъци от ръце и сложни символи. Всички те били разделени в три групи, но както вече стана ясно, между откриването и датирането им има период от 24 години!

Рисунките от първата група (на около 40 000 години) са направени с червеникаво-оранжев пигмент и представляват отпечатъци от ръце и изображения на животни, които силно наподобяват бантенг*. Втората група (на около 20 000 години) включва изображения на хора, нарисувани посредством чертички (стил известен като Дату Саман), сложни символи и отново отпечатъци от ръце, но по-малки в сравнение с тези от първата група. Тук преобладаващият цвят е тъмнолилав. Към третата група (на около 4000 години) археолозите причисляват рисунки на лодки, хора и геометрични фигури, за изобразяването на които е използван черен пигмент.

бантенг* – вид диво говедо. Въпреки че е застрашен, част от популацията му вече е опитомена и се използва като впрегатен добитък и източник на месо.

пещерни рисунки от първа групадревни рисунки

пещерни рисунки от втора групапещерни рисунки

пещерни рисунки от втора групанай-древните пещерни рисунки в света

Изглежда, че е имало преход от изобразяването на животни към това на хора. Интересното е, че подобно нещо се наблюдава и в Европа – на другия край на света. Най-старата пещерна рисунка, която намерихме представлява изображение на неидентифициран животински вид, вероятно диво говедо. Рисунката е на възраст от минимум 40 000 години и към настоящия момент тя е едно от най-древните фигуративни изображения, познати на човека’ – споделя професор Максим Ауберт, изследовател към Университета Грифит в Австралия и ръководител на изследването.

През 2014 година археологическият му екип открива подобни рисунки в пещери на съседния остров на Борнео – Сулавеси. Експертите допускат, че това изкуство първоначално се е зародило на остров Борнео, след което се разпространява и по съседните острови, като не изключват възможността то дори да е достигнало и Австралия.

най-старите пещерни рисунки в светаСнимки: www.theguardian.com

Кои са били древните автори и какво се е случило с тях – на този етап това са въпроси, чиито отговори не са ни известни’ – споделя доктор Пинди Сетиуан, участник в изследователския екип и археолог от Технологичния институт в град Бандунг, Индонезия.

Тези пещерни рисунки са като прозорец към миналото, който ни връща назад във времето с цели 40 000 години!’ – завършва професор Ауберт.