Пещерни рисунки на възраст от 40 000 години – едни от най-древните откривани досега!

Едни от най-древните фигуративни рисунки известни до този момент на човека са открити в пещерата Лубанг Джериджи Салех (Lubang Jeriji Saléh) в провинция Източен Калимантан, остров Борнео*. От последвалите анализи била установена и възрастта им – приблизително 40 000 години!

остров Борнео* – с площ от 743 330 квадратни километра той се нарежда на трето място в света по големина. Намира се в централните части на Малайския архипелаг, Югоизточна Азия.

входът към пещерата Лубанг Джериджи Салехпещера в остров Борнео

Независимо от това, че пещерните рисунки са открити още през 1994 година, датирането им е потвърдено в доклад, публикуван в началото на месец ноември 2018 година в списание ‘Nature.

През изминалите хилядолетия върху издълбаните в пещерата рисунки се образувала тънка варовикова кора. Благодарение на нея учените успели да определят възрастта на ‘скритите’ пещерни рисунки, като за целта използвали радиометрично датиране.

Рисунките в пещерата са най-разнообразни – от примитивни изображения на хора и животни до отпечатъци от ръце и сложни символи. Всички те били разделени в три групи, но както вече стана ясно, между откриването и датирането им има период от 24 години!

Рисунките от първата група (на около 40 000 години) са направени с червеникаво-оранжев пигмент и представляват отпечатъци от ръце и изображения на животни, които силно наподобяват бантенг*. Втората група (на около 20 000 години) включва изображения на хора, нарисувани посредством чертички (стил известен като Дату Саман), сложни символи и отново отпечатъци от ръце, но по-малки в сравнение с тези от първата група. Тук преобладаващият цвят е тъмнолилав. Към третата група (на около 4000 години) археолозите причисляват рисунки на лодки, хора и геометрични фигури, за изобразяването на които е използван черен пигмент.

бантенг* – вид диво говедо. Въпреки че е застрашен, част от популацията му вече е опитомена и се използва като впрегатен добитък и източник на месо.

пещерни рисунки от първа групадревни рисунки

пещерни рисунки от втора групастари пещерни рисунки остров Борнео

Изглежда, че е имало преход от изобразяването на животни към това на хора. Интересното е, че подобно нещо се наблюдава и в Европа – на другия край на света. Най-старата пещерна рисунка, която намерихме представлява изображение на неидентифициран животински вид, вероятно диво говедо. Рисунката е на възраст от минимум 40 000 години и към настоящия момент тя е едно от най-древните фигуративни изображения, познати на човека’ – споделя професор Максим Ауберт, изследовател към Университета Грифит в Австралия и ръководител на изследването.

През 2014 година археологическият му екип открива подобни рисунки в пещери на съседния остров на Борнео – Сулавеси. Експертите допускат, че това изкуство първоначално се зародило на остров Борнео, след което се разпространява и по съседните острови, като не изключват възможността то дори да е достигнало и Австралия.

древни пещерни рисункиСнимки: www.theguardian.com

Кои са били древните автори и какво се е случило с тях – на този етап това са въпроси, чиито отговори не са ни известни’ – споделя доктор Пинди Сетиуан, участник в изследователския екип и археолог от Технологичния институт в град Бандунг, Индонезия.

Тези пещерни рисунки са като прозорец към миналото, който ни връща назад във времето с цели 40 000 години!’ – завършва професор Ауберт.