Открити са древни оръжия, прецизно изработени от кристал!

От изследване публикувано през август 2015 година става ясно, че в археологически обект във Валенсия, Испания, била открита гробница, която според учените е от периода 3500 до 2700 години преди Новата ера. Там археолозите намерили голям брой върхове от стрели и острие на копие, всички изработени от прозрачен кристал. Освен оръжията, в гробницата имало и множество други артефакти от същия период.

кристални остриета

Откритието е направено в огромна мегалитна структура, изградена от дебели каменни плочи. Според археолозите в гробницата са погребани поне 25 човека. Имайки предвид намерените артефакти около телата, учените смятат, че това били важни фигури за обществото тогава.

кристални оръжия в Испания

Друга интересна находка са необикновени дрехи, украсени от десетки хиляди перфорирани мъниста. Очевидно били предназначени за някой с висок социален статус.

Кристалните остриета били открити в горните части на гробницата, като заедно с тях имало и щит. Върхът на копието е с размери от 21.4 сантиметра дължина и 5.9 сантиметра ширина, а дебелината е 1.3 сантиметра. Стилът и формата на оръжията не е нещо необичайно за района, в който са намерени, но материалът, от който са направени е уникален. Всички откривани досега оръжия от този период са изработени от метал.

Нещо повече, не само, че са изработени от кристал, но учените също не могат да определят какъв е произхода му, тъй като първоначалните тестове не дали никакви насоки. Как са били изработени остриетата, каква технология е използвана?

необясним произход на кристалните остриета

Находката е уникална по рода си, тъй като досега не са откривани толкова прецизно изработени сечива от подобен материал. Археолог взел участие в разкопките споделя:

‘Нашият свят все още крие много мистерии. Днешното поколение може би не е технологично най-развитото, което Земята е виждала!’