Открити са древни оръжия, прецизно изработени от кристал!

Не отдавна, в археологически обект във Валенсия, Испания, бе открита гробница, която според учените е от периода 3500 до 2700 години преди Новата ера. Там археолозите открили голям брой върхове от стрели и острие на копие, всички изработени от прозрачен кристал. Освен оръжията, в гробницата били намерени и множество други артефакти от същия период.

кристални остриета

Откритието е направено в огромна мегалитна структура, изградена от дебели каменни плочи. Според археолозите в гробницата са погребани поне 25 човека. Имайки предвид намерените артефакти около телата, учените смятат, че това са били важни фигури за обществото тогава.

древни кристални оръжия

Друга интересна находка са необикновени дрехи, украсени от десетки хиляди перфорирани мъниста. Очевидно били предназначени за някой с висок социален статус.

кристален връх на копие

Кристалните остриета били открити в горните части на гробницата, като заедно с тях имало и щит. Върхът на копието е с размери от 21.4 сантиметра дължина и 5.9 сантиметра ширина, а дебелината е 1.3 сантиметра. Стилът и формата на оръжията не е нещо необичайно за района, в който са открити, но материалът, от който са направени е уникален. Всички откривани досега оръжия от този период са изработени от метал.

кристални оръжия в Испания

Нещо повече, не само, че са изработени от кристал, но учените също не могат да определят какъв е произхода му, тъй като първоначалните тестове не дали никакви насоки. Как са били изработени остриетата, каква технология е използвана?

необясним произход на кристалните остриета

Находката е уникална по рода си, тъй като досега не са били откривани толкова прецизно изработени сечива от такъв материал. Археолог взел участие в разкопките споделя:

Нашият свят все още крие много мистерии. Днешното поколение може би не е технологично най-развитото, което Земята е виждала!