Древният храм Падманабхасвами – охраняван с детектори, камери и картечници!

Храмът Падманабхасвами (среща се и като Шри Падманабхасвами) е разположен в град Тируванантапурам, щата Керала, Южна Индия. Интересното при него е, че всичките му външни стени са позлатени и разполага с 8 подземни трезора, 6 от които вече са отворени и изследвани.

Споменава се в няколко произведения от литературния период Сангам (между 500 и 300 година преди Новата ера), където не само той, но и целият град са описани като изцяло направени от злато. За съжаление няма писмени сведения, разкриващи ни кога точно Падманабхасвами е бил построен.

храмът Падманабхасвамипозлатен храм Индия

Това, което го отличава от всички останали храмове по света е фактът, че в неговите подземни трезори са открити най-разнообразни златни предмети, диаманти, оръжия и стотици хиляди златни монети от различни краища на света, на обща стойност от около 22 милиарда долара!

Без съмнение най-мистериозната част от целия храм е врата, ‘пазена’ от две големи кобри, нарисувани върху нея. Интересното в случая е, че тази врата няма ключалка. Съществува поверие, според което тя може да бъде отворена единствено от садху* от много високо ниво, запознат с тайнственото песнопение Гаруда Мантра. Вярва се, че вратата е запечатана посредством звукови вълни, а отвъд нея се намира хранилище, известно още като Камера Б, с несметно богатство.

садху* – напълно отдадени на медитация и съзерцаване проповедници и монаси, живеещи в отшелничество.

Легендите разказват, че всеки ‘обикновен човек’ осмелил се да прекрачи прага на тази врата ще бъде застигнат от големи беди, а според други предания не е изключено дори целият свят да пострада от това.

Въпреки че през годините се появяват множество предположения за това, което се крие там и до ден днешен съдържанието на Камера Б остава мистерия.

вратата пред Камера Бдревен храм съкровища

Едно от най-смелите предположения за това, което би могло да се открие в камерата е допускането, че тя води към друго тайно хранилище с дебели стени, изцяло направени от злато, в което се намира невъобразимо съкровище.

В книгата си ‘Траванкор: наръчник на посетителя’ от 1933 година, Емили Гилкрист Хач разказа за хора, опитали се да отворят мистериозната врата към Камера Б през 1931 година. Историята описва как те едва са се спасили след като попаднали на място с десетки кобри. Има и други подобни истории, описани в книгата, случили се през 1908 година.

Днес древният храм се охранява от повече от 200 пазача, метални детектори, охранителни камери и няколко картечници, превръщайки го в едно от най-строго пазените места на планетата!