Древният храм Кайлаш – планина превърната в светилище!

Знаейки за многобройните древни постройки по цялото земно кълбо, като египетските пирамиди, Бородур в Индонезия, пирамидата на слънцето в Мексико, каменните църкви в Етиопия, обикновено си задаваме въпроса, как? Как е възможно хората, преди толкова много години, да издигнат такива величествени структури? При това нямаме доказателства те да са разполагали с напреднала технология, каквато имаме в днешни дни.

храм Кайлаш

Нещо повече, вглеждайки се в Стоунхендж в Англия или в друг подобен древен монумент си задаваме въпроса – какво е накарало хората да направят нещо подобно? Липсата на каквито и да било доказателства обикновено ни кара да смятаме, че тези обекти са дело на напреднала цивилизация, посетила Земята преди хиляди години.

древен индийски храм

През последните няколко десетилетия учените постигнаха много в най-различни сфери, но все още изглежда, че се опитваме да дискредитираме всичко, което някой друг е направил преди нас, ако ние самите не можем да го постигнем сега. Истината е, че древните цивилизации са били много по-напреднали отколкото се предполага. За пример могат да ни послужат древните хинди, които имали изключително развити познания в сферата на математиката и архитектурата.

Все още има над 30 милиона ръкописа на санскрит, които чакат да бъдат преведени. Това е повече от всички намерени досега ръкописи, комбинирано за всички останали древни цивилизации. Учените са на мнение, че ако успеем да преведем и разберем дори една малка част от тях, то може би ще открием отговори на много неразгадани въпроси до днес.

археологическо откритие

За пример можем да вземем Кайлаш в Индия – храм издълбан в скалите, камък по камък, тон след тон, като в крайна сметка са отстранени от планината приблизително 200 000 тона скала за по-малко от две десетилетия, образувайки този причудлив монумент в Махараштра, Индия.

скален храм

Що се отнася до причината за изграждането на този забележителен обект се смята, че е построен в знак на почит към божеството Шива. Според местни легенди, древен крал страдал от животозастрашаваща болест и кралицата наредила да се построи храм в името на Шива, който единствен отговарял на молитвите ѝ. Архитект на име Кокаша избрал иновативния подход храмът да не се издига от земята, а да бъде издълбан в нея. И така, според легендата, храмът бил издигнат за една седмица и кралят бил избавен от застигащата го участ.

издълбан в скалите храм

Днес учени и археолози са на мнение, че храмът не е направен за толкова кратък период от време, а че е построен за период от около 20 години, между 757 и 783 година от Новата ера. Но е факт, че е изграден в скала, като е отстраняван материал от нея от горе надолу. Количеството на издълбаната скала е обект на полемики, като едни твърдят, че е около 200 000 тона, докато други са на мнение, че количеството е далеч повече – 400 000 тона.

Древна Индия

Ако това е вярно, то с помощта на бърза калкулация стигаме до следните изводи – ако хората са работили по 12 часа всеки ден за период от 20 години, то те трябва да са изкопавали по 20 000 тона скала на година, 1666 тона на месец, 55 тона на ден, и приблизително по 4 до 5 тона на всеки час. Като това включва само отстранената скала. Тук не се взема предвид работата по всички детайли, които правят това място да бъде достойно за едно божество.

монолитен храм

На площта на целия храм се виждат множество статуи – на повърхността преобладават тези на слонове и великата Шикхара, а във вътрешността, в почти всеки един ъгъл, са издълбани различни статуи и релефи. В най-ниската част на комплекса се намират 30- метрова колона и огромен слон, които допълват величествената картина.

древен монументСкица на храм Кайлаш

В района на пещерния комплекс Елора са открити будистки, индуистки и други храмове, като според археолозите Кайлаш е най-старият измежду тях.


Видео: YouTube channel ‘Az Znam / I Know’