Древният храм Кайлаш – планина превърната в светилище!

Можем да видим многобройни древни здания по цялото земно кълбо, като Египетските пирамиди, Бородур в Индонезия, пирамидата на слънцето в Мексико и си задаваме въпросът, как? Как е възможно хората, преди толкова много години, да издигнат такива величествени структури? При това нямаме доказателства хората в древни времена да са разполагали с напреднала технология каквато имаме в днешни дни.

храм кайлаш

Нещо повече, вглеждайки се в  Стоунхендж в Англия или друг подобен древен монумент, си задаваме въпроса – какво е накарало хората да направят нещо подобно? Липсата на каквито и да било доказателства обикновено ни кара да смятаме, че тези обекти са дело на някоя напреднала цивилизация посетила Земята преди хиляди години.

древен индийски храм

През последните няколко десетилетия учените постигнаха много в различни сфери, но все още изглежда, че се опитваме да дискредитираме всичко, което някой друг е постигнал преди нас и ако ние сами не можем да го постигнем сега. Истината е, че древните цивилизации са били много по-напреднали от колкото се смята. За пример могат да ни послужат древните  Хинди, които са имали изключително развити познания в сферата на математиката и архитектурата.

Все още има над 30 милиона ръкописи на Санскрипт, които чакат да бъдат преведени. Това е повече от всички намерени до сега комбинирано за другите ни познати древни цивилизации, и само ако успеем да преведем и разберем малка част от тях, може би ще открием отговори на много въпроси, стоящи без отговор днес.

археологическо откритие

За пример можем да вземем Кайлаш в Индия – храм издълбан в скалите, камък по камък, тон след тон, като в крайна сметка са отстранени от планината приблизително 200 000 тона скала за по-малко от две десетилетия, образувайки този причудлив монумент в Махараштра, Индия.

скален храм

Що се отнася до причината за изграждането на този забележителен обект, смята се, че е построен като почит към божеството Шива. Според местни легенди, древен крал е страдал от животозастрашаваща болест и кралицата е наредила да се построи храм в името на Шива, който единствен отговарял на молитвите й. Архитект на име Кокаша избрал иновативния подход храмът да не се издига от земята, а да бъде издълбан в нея. И така, според легендата, храмът бил издигнат за една седмица и кралят бил избавен от застигащата го участ.

издълбан в скалите храм

Днес учени и археолози са на мнение, че храмът не е издигнат за толкова кратък период от време, а че е построен за период от около 20 години, между 757 и 783 година от Новата ера. Но фактът, че е изграден в скала, като е отстраняван материал от нея отгоре надолу си остава. Количеството на издълбаната скала е обект на полемики, като едни твърдят, че е около 200 000 тона, докато други са на мнение, че количеството е далеч повече – 400 000 тона.

древна индия

Ако това е вярно, то с помощта на бърза калкулация стигаме до следните изводи – ако хората са работили по 12 часа всеки един ден за период от 20 години, те трябва да са изкопавали по 20 000 тона скала на година, 1666 тона на месец, 55 тона на ден, и приблизително по 4 до 5 тона на всеки час. Като това включва само отстранената скала. На страна оставяме всички детайли, които правят това място да бъде достойно за едно божество.

монолитен храм

На площта на целия храм се виждат множество статуи – на повърхността преобладават тези на слонове и великата Шикхара, а във вътрешността, в почти всеки един ъгъл, са издълбани различни статуи и релефи. В най-ниската част на комплекса се намират 30 метрова колона и огромен слон, които допълват картината като оставяща ни със затаен дъх.

древен монументСкица на храм Кайлаш

В района на пещерния комплекс Елора са открити над 30 Хинду и други храмове, като според археолозите Кайлаш е най-старият измежду тях.