Укшмал – един от най-добре запазените градове на маите

Древният град на маите Укшмал се намира на полуостров Юкатан в Мексико. Той бил една от религиозните столици на маите през късния класически период на империята им и днес се счита за един от най-значимите археологически обекти на полуострова. Разположени в регион Пуук, останките на Укшмал са доказателство за архитектурните умения на този древен народ.

Укшмалдревен град на маитеСнимка: history.com

Учените са на мнение, че името на града Укшмал означава или ‘строен три пъти’ или ‘това, което предстои е бъдещето’. Легендите гласят, че първият владетел на града бил победен от джудже с магически сили на име Ицамна. След като завладял града за една нощ, Ицамна издигнал най-високия монумент в Укшмал – ‘Пирамидата на магьосника’.

Кога точно е основан Укшмал все още не се знае, въпреки че според археологическите разкопки това би трябвало да се е случило около 6-ти век. Някои изследователи са на мнение, че в историята на града е имало периоди, наречени златни епохи, през които градът е процъфтявал и се е разширявал. Това съответно са периоди през 9-ти и 10-ти, както и през 13-ти и 14-ти век. Археолозите твърдят, че в подкрепа на тези твърдения е фактът, че както Чичен Ица, така и Укшмал е оцелял след 9-ти век, когато повечето от градовете на маите започват да залязват.

Укшмал град на маитеСнимка: www.mexperience.com

Въпреки това редица археолози и историци не са съгласни с тази теза, твърдейки, че след 10-ти век населението на града намаляло значително. Тогава Укшмал се превърнал в място за поклонение, просъществувало като такова до нахлуването на испанците.

Това, около което са обединени учените е, че след 10-ти век, когато толтеките завладели полуостров Юкатан, Укшмал станал част от Лигата на Маяпан*. По-късно градът бил под управлението на принцовете Шиу, а около 1450 година бил напълно изоставен.

Лигата на Маяпан* – съюз на територията на полуостров Юкатан, включващ градовете Маяпан, Чичен Ица, Укшмал и Тутул Шиу.

империята на маитеСнимка: stor.artstor.org

За разлика от повечето градове на маите, организацията на града не била подвластна толкова много на геометрията. Вместо това градът бил ориентиран към астрономията и хълмистия терен, на който е разположен.

Повечето от сградите са издигнати в стила на Пуук. Характерно за този стил са разделените на две части по хоризонталата сгради. Долната част е сравнително еднообразна, а горната богато украсена. Характерни за горната част са скулптурите над вратите и в ъглите на сградата. Най-често срещата скулптура е тази на бога на дъжда – Чак.

древен град на полуостров ЮкатанСнимка: www.ancient.eu

Пирамидата на магьосника’, ‘Къщата на магьосника’ и ‘Пирамидата на джуджето’ са все имена на 35-метровата конструкция с пирамидална форма в центъра на града. Противно на легендата за издигането ѝ, според археолозите пирамидата е построена на няколко етапа между 6-ти и 10-ти век. Заоблените ъгли на структурата демонстрират уникалният архитектурен подход на маите. Върху западната страна на пирамидата има стръмно стълбище, над което се намира и главният вход към вътрешността ѝ. Тя е изградена по начин, по който наподобява уста на гигантска змия.

Пирамидата на магьосникапирамида на маитеСнимка: www.locogringo.com

Източната страна на пирамидата е значително по-малко украсена от западната. Там има малък вход, през който се достига до малко помещение във вътрешността на пирамидата. Вътрешността на структурата е изградена от варовикови скали, оцветени в червено, синьо, жълто и черно.

Характерна украса върху горната част от сградите в УкшмалУкшмалСнимка: i0.wp.com

Дворецът на владетеля на Укшмал е друга, също толкова впечатляваща структура. Той се състои от 24 помещения, като за него се смята, че е изграден през 10-ти век в чест на последния велик владетел на града – Чанк. Вярва се, че дворецът е представлявал и нещо като административен център за града. Височината му е малко над 15 метра и покрива площ от над 10 декара. Но най-впечатляващото за него не е размерът, а начинът, по който е украсен. Дворецът е покрит с над 20 000 специално изработени плочи, образуващи невероятна мозайка. Върху нея са изобразени бога на дъжда Чак, змии, както и различни астрономически символи. Разположението на двореца само по себе си представлява загадка за археолозите. Съвсем наскоро се разбра, че главният вход е изравнен с местоположението на Венера на нощното небе.

Дворецът на владетеля на Укшмалдревна пирамидаСнимка: www.wikimedia.org

Въпреки противоречията относно историята на Укшмал, това е един от най-добре запазените археологически обекти в Мексико. Благодарение на взаимните усилия на местната власт и доброволци, част от градa е възстановена със същите материали, с които е издигнат първоначално. Все още има много неясноти и мистерии около основаването и развитието на града, които учените се надяват, че ще успеят да разгадаят в близките години.