Бръмбар в гущер във фосил на змия на 48 милиона години!

Сред многото и същевременно добре запазени фосили на животни намерени в местността Месел Пит*, Германия има редица примери, които дават възможност на учените да се запознаят отблизо с живота и храненето на древните създания открити там. Но не всеки ден палеонтолози се сблъскват с вкаменелост на животно, в която могат да открият следи от последното му хранене!

местност Месел Пит (Grube Messel)* – намира се в западните части на страната, на около 33 километра южно от Франкфурт на Майн. Мястото е особено известно с изобилието си от вкаменелости, поради което през 1995 година е включено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

През септември 2016 година учените обявяват забележително откритие – фосил на змия на възраст от 48 милиона години, която била безупречно запазена заедно с последното ѝ хранене, както и последното хранене на това, което тя е изяла!

Вероятно откриването на този фосил ще остане единственият подобен случай в цялата ми професионална кариера – толкова е рядък’ – доктор Кристер Смит, палеонтолог от Изследователския институт Зенкенберг в Германия и ръководител на проведените изследвания.

Имахме огромен късмет да попаднем на толкова добре запазен пример на древна хранителна верига – змия изяла гущер, който пък от своя страна се е нахранил с бръмбар! Не е известно как точно змията е намерила смъртта си. Допускаме, че тялото ѝ се е озовало край бреговете на някогашното вулканично езеро Месел, където водите му са го погълнали. Това, което знаем със сигурност е, че змията е умряла не по-късно от 48 часа от последното си хранене’ – споделят от екипа.

Доктор Смит и аржентинският му колега доктор Агустин Сканферла използвали компютърни изображения с висока резолюция, за да установят таксономията на змията и гущера, но не и на бръмбара, тъй като той бил най-малко запазен от всички.

фосил на змия на 48 милиона години

Змията е дълга около 1 метър и била идентифицирана като Palaeophython fischeri (свързва се със съвременната боа) – вид, който принадлежи към група дървесни змии, достигащи на дължина над 2 метра. Въз основа на дължината учените заключили, че екземплярът открит в местността Месел Пит бил сравнително млад, когато умрял. Нещо, което се потвърждава и от факта, че змията е изяла гущер – нетипична храна за възрастните змии (предпочитат по-едри животни).

Гущерът е около 20 сантиметра дълъг и е идентифициран като Geiseltaliellus maarius – вид населявал териториите на съвременна Белгия, Германия и Франция. Интересно е, че именно Месел Пит е мястото, на което са намерени едни от най-добре запазените екземпляри от този вид.

Както е известно, в случай на опасност гущерът може да се раздели с част от опашката си, за да разсее врага и да се измъкне от него. Въпреки това при този, открит в тялото на змията, опашката е на мястото си, което навежда на мисълта палеонтолозите, че вероятно гущерът е бил нападнат от засада и не е разполагал с никакво време да реагира.

древна хранителна верига ГерманияСнимки: www.origo.hu

Несъмнено фосилът от Месел Пит е изключително рядък пример за древна хранителна верига, включваща 3 организма, но следва да отбележим, че това не е единствената подобна вкаменелост откривана досега. През 2008 година от National Geographic съобщават за фосил на акула на 250 милиона години, която в древността погълнала земноводно, което от своя страна се е нахранило с риба.

Намерената в Германия вкаменелост на змия се оказва ценен източник на информация, тъй като разкрива неподозиран детайл за това с какво се е хранел гущера от вида Geiseltaliellus maarius. Благодарение на открития в него бръмбар, учените разбират, че в менюто му са присъствали насекоми. Нещо, за което дотогава експертите не подозирали предвид факта, че във всички предходно откривани фосили на екземпляри от този вид са намирани единствено следи от растения.