Древна карта на Америка изобразява митични създания!

Картата ‘Ново и най-точно описание на Америка’ е публикувана през 1562 година от Диего Гутиерез. Тя изобразява източното крайбрежие на Северна Америка, цяла Централна и Южна Америка, както и части от Европа и Африка.

Картата е направена от 6 листа дебела хартия, внимателно и много прецизно прикрепени един към друг. Размерите ѝ са 93 на 86 сантиметра. Съществуват две копия, като едното се намира в Конгресната библиотека във Вашингтон, а другото в Националната британска библиотека в Лондон.

картата ‘Ново и най-точно описание на Америка’древна карта на АмерикаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Diego Gutiérrez (обществено достояние)

Въпреки че няма изобразена географска координатна мрежа, екваторът и тропиците на рака и козирога се отличават ясно. По разстоянията между тях се разбира, че картата е сравнително точна.

Картата представя Америка богато изрисувана, пълна с имена и рисунки. Изображения на папагали, маймуни, морски чудовища, канибали, патагонци гиганти и изригващ вулкан в Мексико допълват многобройните градове, реки и планини. Много точно са изобразени коритата на реките Амазонка и Парана, езерото Титикака, Флорида и други места по крайбрежието на континентите. В допълнение към точното географско представяне на Америка, картата разкрива и няколко странни неща.

Гигантите от Патагония

Гигантите от Патагония са митични хора, за които се споменава в първите доклади на европейците стъпили на тези земи. Предполага се, че произходът на легендата е от племената теуелче (коренните жители на Патагония). За пръв път се споменава за гиганти в разказите за пътешествията на Фернандо Магелан около света. Там се споменава, че тези хора били забелязани по южните брегове на Южна Америка.

древна карта на Америка гигантиСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Diego Gutiérrez (обществено достояние)

Русалките и летящата чиния!?

В допълнение към гигантите, канибалите и драконите, в долния ляв ъгъл на картата е изобразена русалка, която държи някакъв предмет, който изключително много наподобява представата ни за летяща чиния в днешни дни. Предметът е с овална форма и има изпъкнал купол в средата. Не може да се отрече приликата му с това, което хората днес наричат летяща чиния.

Малко по-нагоре има друга русалка, която също държи овален предмет. Това може би е огледало, тъй като е изобразена докосваща косата си, докато гледа в този обект. Означава ли това, че и другата русалка прави същото?

русалките са отбелязани с червенорусалки древна карта на АмерикаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Diego Gutiérrez (обществено достояние)

Обикновено огледалата не изглеждат така (приличащи на летяща чиния). Възможно ли е тя да държи обект, който е абстрактно изображение на огледало?

Трябва да се отбележи, че цялата карта представлява смесица от реални географски места и митологични елементи като гиганти, русалки, дракони и морски чудовища.

Какъв е обектът в ръката на русалката, остава загадка за нас. Въпреки това е любопитно да се видят подобни елементи в древна карта, тъй като това показва как хората може би са си представяли тези земи преди 500 години!