Открити са храм и древна обсерватория на варите и инките в Перу!

На 15-ти декември 2017 година продължителните разкопки в археологическия обект Еспириту Пампа в района на Куско, Перу се увенчали с успех, тъй като били открити огромни каменни стени, астрономическа обсерватория, зъби на животни, сребърни предмети и керамични съдове, разкриващи част от културата на древните вари* и инки*!

вари* – предшественици на инките, обединили множество племена намиращи се в по-голямата част на съвременните перуански Анди. Империята им съществувала в периода 500-1000 година от Новата ера.
инки* – индиански племена, населявали северозападните части на Южна Америка. Империята им съществувала в периода 13 – 16-ти век от Новата ера.

древна астрономическа обсерватория в Перу

Специалистите от Дирекция децентрализирана култура на Куско потвърдили информацията за направените открития в тази част на джунглата. Хавиер Фонсека е археологът, който оглавява международния изследователски екип. Той споделя, че са открили стени на огромен храм, които по форма наподобяват английската буква D. Фонсека допълва, че това е характерна черта за архитектурата на народа вари, който е населявал територията между Аякучо (град в провинция Уаманга) и Куско (град в провинция Куско).

древна астрономическа обсерватория

В центъра на постройката археолозите открили друга по-малка постройка, чиято форма отново образувала английската буква D. Поради символичното и ключово местоположение се предполага, че древните вари са използвали мястото като астрономическа обсерватория или като място за извършване на религиозни и магически ритуали.

една от стените на обсерваторията

Във вътрешността на голямата структура археолозите открили и две по-малки пространства изградени с малки каменни плочи. В тях имало фрагменти от животински останки, два керамични съда (отново в стила на древните вари), сребърен нагръдник и сребърно украшение за глава, наподобяващо корона.

глинени съдове

Върху гърлото на един от съдовете е изобразено човешко лице. Характерно за варите било да изобразяват лицата с огромни очи, нос и уста. Според археолозите интересното тук е, че има изрисувана корона над главата, което подсказва, че съдовете може би били притежание на някой владетел.

глинен съдСнимки: nexusnewsfeed.com

Близо до голямото заграждение във формата на английската буква D е открита структура характерна за инките (с квадратни и правоъгълни форми). В нея имало сребърни игли и церемониална керамика.

Всички намерени артефакти са предоставени на отдела по физикохимия към Дирекция децентрализирана култура на Куско за последващо изследване.