Вила ‘Армира’ – една от най-богато украсените антични вили по нашите земи

На брега на река Армира*, близо 5 километра южно от град Ивайловград, се намира древната вила Армира. За нея историята разказва, че е обитавана до нахлуването на готите през 378 година. На 8-ми август 378 година, по време на тежка битка край град Адрианопол, римският император Валент II бил ранен от стрела. Заедно с оцелелите войници владетелят се укрил в намираща се наблизо вила. За техен лош късмет на готите им отнело само ден, за да ги намерят. Вилата била обсадена и запалена и всички в нея загинали, включително и римският император. Историците са на мнение, че става въпрос именно за вила ‘Армира’. През 4-ти век силно земетресение в района води до затрупване на вилата, което от своя страна дава възможност това, което е останало от нея да се съхрани през вековете.

река Армира* – намира се в Южна България, приток на река Арда.

От малкото запазени сведения за вилата става ясно, че строежът ѝ започва в средата на 1-ви век от Новата ера. Изграждането и разширяването на жилищните и селскостопанските постройки продължава чак до началото на 3-ти век от Новата ера.

Какво представлява античната вила?

По своята същност това е комплекс, разполагащ се на около 3.5 декара площ, от които почти 1 декар се заемал от вила на два етажа с П-образна форма, а останалата земя от градина и стопански постройки, повечето от които днес са силно увредени. Интересното е, че пода на вилата бил повдигнат и в пространството под него циркулирал топъл въздух, идващ от специално изградени за целта огнища. По този начин се осигурявало отоплението в сградата през студените месеци на годината. Освен обичайните помещения като кухня, трапезария, баня, спалня и дневна, в центъра на вилата бил разположен и басейн.

басейнът във вилатабасейнът във вила АрмираСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Красимир Ярлийски (CC BY 3.0)

Вилата е открита по случйност, по време на строеж на язовир през 60-те години на миналия век. Независимо от това, че сградата е на близо 2000 години, в нея все още ясно личат белите мраморни облицовки и подовете покрити с изкусно наредена мозайка, бегло загатващи за богатото декориране на вилата в древността. Интересното е, че до 5-ти век сгради с толкова пищен интериор не били често срещани в римските провинции.

Но освен хилядите мраморни фрагменти, археолозите откриват също така и накити и предмети от бита. Особено впечатление на експертите направили многото мозайки, чиято подредба изобразявала свастика. И ако в нашето съвремие тя често се свързва с Нацистка Германия, то нейната употреба далеч не се изчерпва с това! Защото едни от най-ранните цивилизации, които са я използвали били новокаменните култури, населявали териториите на днешна Югоизточна Европа. Множеството изображения на свастики учените обясняват с вярването, че те носят щастие и късмет.

вила АрмираСнимка: en.wikipedia.org

Вилата след откриването ѝ

Може да се каже, че земетресението от 4-ти век е спомогнало голяма част от декоративните елементи във вилата да се съхранят, в резултат на което днес тя е реставрирана и устроена като музей. Детайлният ѝ интериор дава възможност на посетителите да се потопят в лукса на една от най-богато украсените антични вили, откривани някога по нашите земи. През 1968 година, четири години след откриването ѝ, вила Армира е обявена за архитектурен паметник.