Открит е древен глинен амулет в Йерусалим

В началото на 2018 година археолози открили глинен амулет с размерите на монета в Йерусалим. След осъществен анализ е установено, че амулетът е на около 1000 години, а върху него била изписана молитвата на някогашния му притежател:

Карем се врича на Аллах. Господарят на световете е Аллах’.

Откритието е дело на изследователи от Университета в Тел Авив и Департамента по антики в Израел и е направено в най-старата част на Йерусалим – така нареченият Давидов град. През последните десетилетия там са намерени множество древни артефакти, сред които скъпоценни камъни и златни монети.

древен амулет

В древен Йерусалим притежанието на амулет било нещо напълно естествено. Надписът върху този, който открихме подсказва, че с него някогашният му собственик се е чувствал закрилян от Аллах. Амулетите се носели с цел благословия и защита. От незапомнени времена хората използват различни предмети, за които вярват, че ги предпазват от злото’ – споделя Йифта Шалев от Департамента по антики в Израел.

Археолозите открили древния амулет под гипсовата настилка в пода на малко помещение, наподобяващо стая. Експертите не са наясно дали Карем е изгубил амулета си или го е поставил умишлено там с цел да закриля дома му. Така или иначе, благодарение на това, че се е намирал под гипсовата настилка той се е запазил в продължение на 1000 години.

древен амулет в ЙерусалимСнимки: www.livescience.com

Известно е, че амулетът е направен от глина и местоположението му е това, което го е съхранило’ – допълва Шалев.

Експертите допълват, че надписът е изписан чрез калиграфия*, която е характерна за династията на абасидите*, съществувала преди около 1000 години.

калиграфия* – изкуството на красивото писане. Различават се арабска, европейска, еврейска, източноазиатска и други типове.

абасиди* – арабска династия, която е начело на собствена държава – Абасидски халифат (Багдадски халифат), съществувала в периода 750 – 1258 година. Смята се, че абасидите са потомци на чичото на пророка Мохамед – Ал-‘Аббас инб ‘Абд ал-Мутталиб. За столица те избрали град Багдад, днешен Ирак – център на науката и културата по времето на Златният век на исляма.