Долмени – древни монументи, които озадачават учените!

Долмените са вид каменни монументи разпръснати по цялото земно кълбо. Повечето от тях са изградени от две или повече изправени плочи, като върху тях лежи още една. Често срещани са в Северозападна Европа и по-конкретно Британия, Франция, Скандинавския полуостров и Ирландия, както и в България. Но най-голямо присъствие имат на Корейския полуостров  – над 30 000 от тези древни паметници.

долменСнимка: fthmb.tqn.com

Повечето от европейските долмени са издигнати през Неолитния период (Новокаменната епоха) около 5000 години преди Новата ера. В останалата част от света, тези монументи са изграждани в широк диапазон – от 5000 до 1000 години преди Новата ера, като са откривани и такива издигнати през Новата ера. Интересно е, че на остров Сумба в Индонезия, някои от племената продължават да ги правят и до днес.

долмениСнимка: minookatap.files.wordpress.com

Първоначално думата ‘долмен’ била използвана като каменен монумент или мегалит. В последствие тя се превърнала в нарицателно за тези специфични конструкции, както те са известни и до днес. Всички долмени по света имат сходна структура. Изправени плочи, които поддържат друга, покриваща ги. Помежду си плочите образуват нещо като малко помещение. Тези помещения варират по форма и размер. Някои са с големината на кутия за обувки, други са достатъчно големи, за да могат да се разминат двама изправени възрастни вътре в тях.

Въз основа на разкопките на редица долмени, археолозите заключават, че били използвани за погребални ритуали. Но това не били отделни гробове, а по-скоро общи. Неведнъж учените са намирали костите на много хора смесени в малките помещения между каменните плочи.

Една от най-отличителните черти на долмените е размера на използваните камъни – и по-точно размерът на камъните положени най-отгоре. Покриващата плоча на долмена в Браунсхил, Ирландия е с тегло от около 150 тона. Строителите очевидно са подбирали най-големите камъни за тази цел, като на много от тях желаната форма била придавана предварително. Археолозите смятат, че древните хора използвали камъни довлечени от глетчерите в продължение на хиляди години.

долмени в БългарияСнимка: russia-photo.com

Имайки предвид размерите на долмените, няма съмнение, че построяването им е изисквало изключителни усилия и ресурси. Досега учените нямат категорични сведения за това как точно са били издигани тези древни монументи. Долмените, които все още се строят в Индонезия са миниатюрни в сравнение с тези от преди хиляди години. Разбира се, има предположения, че масивните камъни са поставени на местата си посредством сложна система от въжета и дървени трупи. Каквито и да са били техниките на древните хора, ясно е, че са знаели какво правят, тъй като много от тези хилядолетници стоят изправени и до днес.

древни монументи долмениСнимка: static.thousandwonders.net

Между археолозите има дебати за това дали долмените са били вграждани в могили и след това пръстта е била отстранявана или са били директно издигнати, както ги виждаме днес. Също така има дебати относно това за какво точно са били използвани. Докато повечето археолози са обединени около идеята, че долмените служели като гробници, други са на мнение, че може би има нещо повече. Ако се замислим, долмените изключително много наподобяват един друг световен феномен – пирамидите.

загадка за археолозитеСнимка: pinimg.com

Точно както пирамидите, долмените се строят по цялото земно кълбо, използвайки един и същ модел. Уж цивилизации, които нямат никаква връзка помежду си, а издигат едни и същи монументи!? Тук е мястото да се каже, че при редица долмени са измерени силни магнитни полета, които значително смущават всякаква електроника.

Както вече споменахме долмени има и в България. Най-много са откривани в Сакар планина, Странджа и Родопите. На територията на Сакар планина са описани над 700 долмена, като са концентрирани около селата Хлябово, Главан, Българска поляна и Сакарци.