Долината на царете – вечният дом на фараоните от Новото Царство

На западния бряг на река Нил, на около 630 километра югоизточно от египетската столица Кайро, се намира небезизвестната Долина на царете. От хилядолетия насам тя зорко пази тленните останки на фараоните от Новото царство (от 18-та до 20-династия). Южно от нея се разполага и Долината на цариците, в която се намират гробниците на жреците, високопоставените управници на Древен Египет, както и съпругите и децата на фараоните от същото време.

стрелката посочва точното местоположение на Долината на царетесателитна снимка на Долината на царете

Интересното е, че мястото определено за вечен дом на фараоните не е избрано случайно. Стръмните и високи скали, които го ограждат представляват негова естествена бариера, защитаваща го от натрапници. Освен нея в миналото елитна войска също се грижела за спокойствието на обитателите в долината.

Любопитен факт свързан с Долината на царете е това, че според древноегипетската митология на един от върховете, гледащ към нея живее богинята Меритсегер*.

богиня Меритсегер* – името ѝ се превежда като ‘тази, която обича тишината’. Богиня на Долината на царете и покровителка на тези, които построили гробниците в нея.

върхът, на който живее богинята Меритсегервърхът на който живее богинята Меритсегер

Историците са на мнение, че долината е използвана от около 1539 година до 1075 година преди Новата ера, а на територията ѝ са намерени цели 63 гробници! Интересното е, че в периода 1899-1921 година са открити 61 от тях, през 1922 година е намерена тази на Тутанкамон, през 2005 годна е открита и последната, 63-та гробница в долината.

част от гробницата на фараон Рамзес IIIчаст от гробницата на фараон Рамзес III

Може би една от най-известните откривани тук гробници е тази на Тутанкамон. Това, което я отличава съществено от повечето други в долината е факта, че е много добре запазена и въпреки опитите на грабителите в миналото, тя остава недосегаема. За съжаление много от другите гробници в Долината на царете били ограбени, като след това археолозите намирали само онова, което мародерите не можели да продадат. Съдейки по богатствата открити в гробницата на Тутанкамон, учените само могат да предполагат за ценните предмети, с които били погребвани фараоните оставили по-дълбоки следи в историята на Древен Египет в следствие на своето царуване.

част от гробницата на Тутанкамончаст от гробницата на фараон Тутанкамон

Проклятието на фараоните

Легендата се заражда през първата половина на 20-ти век и по-точно след откриването на гробницата на Тутанкамон през 1922 година. Съвпадение или не – факт е, че 8 души, които били ангажирани с археологическите разкопки, само в рамките на 17 години намерили смъртта си. Разбира се съществува и научно обяснение на случилото се, според което причина за смъртта им е местен вирус, с който те се заразили.

С качването на престола на последния фараон от 20-та династия, Рамзес XI, в страната царял истински хаос, а избухналата гражданска война допринесла за зачестилите посегателства над гробниците в Долината на царете, в резултат на което тя спира да се използва. Всъщност Рамзес XI e и последният погребан там фараон.

Долината на царетеДолината на царетеСнимки: en.wikipedia.org

Долината на царете и туризма

Още от времето на Древен Рим, Долината на царете привличала вниманието към себе си. Не само с богатствата, които притежава, но и заради хилядолетната си история. Към настоящия момент повечето от гробниците там не са достъпни за туристи. Смята се, че въздухът, който човек издишва допринася за увеличаване на влагата, оказваща се пагубна за тях. Процесът съществено се ускорил през последните няколко десетилетия, поради повишения интерес към гробниците. От 1979 година насам Долината на царете е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.