Йозеф Менгеле – ‘Ангелът на смъртта’ в немския концлагер Аушвиц

Йозеф Менгеле е роден на 16-ти март 1911 година в град Гюнцбург, Южна Германия. Лекар по професия, а също и немски офицер от SS*, който става известен с прозвището ‘Ангелът на смъртта’.

SS* – охранителен отряд от цивилни лица, преминали военно обучение. Членовете му се наричали есесовци и били известни с особената жестокост, с която изпълнявали службата си. Организацията е с ключово значение за нацистка Германия и съществува в периода 1925-1945 година.

Йозеф МенгелеСнимка: www.holocaustresearchproject.org

Първоначално изучавал философия в Мюнхенския университет, а в последствие завършва медицинския факултет на Франкфуртския университет. През 1937 година става асистент в института по наследствена биология и расова хигиена към университета във Франкфурт. Доколкото е известно, още от тогава проявявал голям интерес към темата ‘наследяване при близнаците’. През 1939 година се жени за първи път.

доктор Йозеф МенгелеСнимка: en.wikipedia.org

След избухването на войната Йозеф Менгеле работи като лекар в концлагера Аушвиц в град Освиенцим, днешна Южна Полша. Той бил сред хората, които определяли кои от новопостъпилите затворници да бъдат изпратени в трудови лагери, кои да бъдат екзекутирани и с кои да се осъществяват експерименти, повечето от които определяни като особено жестоки, а в последствие научната им стойност бива и сериозно критикувана.

разпределение на затворници в концлагера Аушвиц, юни 1944 годиназатворници в концлагера АушвицСнимка: en.wikipedia.org

Въпреки войната Менгеле редовно посещавал научни конгреси, както и института, в който преди това работел. Нещо повече, той осигурявал всевъзможни проби и препарати от концлагера, които целели да подпомогнат развитието на трудовете на редица учени в университета и института тогава.

Работа в концлагера:

 • експерименти с близнаци – както вече споменахме доктор Менгеле проявявал голям интерес към тях. Това е и причината те да заемат главната роля в експериментите му с хора. Не били рядкост операциите без упойка, преливането на кръв и инжектирането на болестотворни микроорганизми. Доколкото е известно Менгеле често ходел на перона и се оглеждал за близнаци, когато щели да пристигат влакове с хора, настанявани по-късно в концлагера.

  деца близнаци, януари 1945 годинадеца близнаци в АушвицСнимка: en.wikipedia.org

  Експериментите не били извършвани само от доктор Менгеле, тъй като техният брой бил огромен. За целта той принуждавал онези евреи от концлагера, които имат медицинско образование да му съдействат. Много от тях не могли да понесат всичко, на което ставали свидетели и не били изолирани случаите, в които те се самоубивали.

 • проектът ‘цвят на очите’ – предполага се, че доктор Менгеле е работел съвместно с биолога Карин Магнусен от института към университета във Франкфурт. Те искали да разберат дали цветът на ириса на очите е наследствен, както и дали той би могъл да се използва при определяне произхода и расата на даден човек. За целта се капвал новоразработен препарат в очите на пациента и се проследявало как той му влияел. В повечето случай пациентите или ослепявали, или умирали.

  МенгелеСнимка: www.holocaustresearchproject.org

 • експерименти свързани с нома (гангрена на устата) – бактериално заболяване характерно при децата, до около 7-годишна възраст, резултат от продължително недохранване или боледуване, както и общо отслабване на организма. Доктор Менгеле взимал секрети от заразени пациенти и ги инжектирал на здрави, като по този начин изучавал развитието на болестта. Предполага се, че жертвите на този негов експеримент са около 3000.

 • експерименти с медикаменти и препарати – не било тайна, че доктор Менгеле тествал върху хората в концлагера най-различни медикаменти и препарати, изпращани от фармацевтични и химически компании. На хората били давани хормонални препарати, а на други се инжектирала киселина в тялото.

  от дясно наляво Ричард Баер, Менгеле и Рудолф Хос, 1944 годинаесесовци в АушвицСнимка: en.wikipedia.org

 • изследване на болни от нанизъм* – по нареждане на Менгеле болните от нанизъм били убивани, а в последствие скелетите им се изпращали за изследване в института към университета във Франкфурт.

  нанизъм* – заболяване, свързано с изоставане на растежа.

 • ваксина против малария – по заповед на Менгеле тези, които били преболедували малария, били убивани, а от кръвта им докторът работел по създаването на ваксина.

Цялата дейност на Менгеле в концлагера била с одобрението на Хайнрих Химлер – дясната ръка на Хитлер. Но освен тях участие в експериментите взимали и фармацевтични и химически компании, като изпращали най-новите си продукти, за да се тестват върху хора.

доктор МенгелеСнимка: en.wikipedia.org

Какво се случва с доктор Менгеле след края на войната?

Както е известно Германия е сред губещите страни и всички, стояли някога начело на нацистка Германия търсели всевъзможни начини да се спасят и избегнат съдбата на фюрера си. Поради тази причина доктор Менгеле напуска Германия през 1949 година и се премества да живее в Аржентина. През 1954 година се развежда с първата си съпруга, а 4 години по-късно се жени за вдовицата на брат си. От съображения за сигурност през 1959 се премества в Парагвай и дори получава гражданство, а година по-късно бяга в Бразилия. Умира от сърдечен удар, докато плувал в океана, на 68-годишна възраст.