Рудолф Дизел – човекът променил завинаги машиностроенето!

Рудолф Кристиан Карл Дизел допринася съществено за развитието на науката и по-конкретно машиностроенето. Името му се прочува в цял свят най-вече заради патента му от 1893 година, известен като ‘Метод и апарат за преобразуване на висока температура в работа’, или казано по-друг начин този за дизеловия двигател!

Рудолф Дизел е роден на 18-ти март 1858 година в Париж в семейството на баварски германци, родом от град Аугсбург (Южна Германия). Честите му посещения в Националната консерватория по изкуствата и занаятите в Париж запалват интереса му към инженерството. Избухването на Френско-пруската война през 1870 година принуждава семейството да напусне френската столица и да се установи в Лондон. Малко след това родителите на Рудолф го настаняват при роднини в Аугсбург, където младежът продължава образованието си.

Рудолф ДизелСнимка: www.tesla-institute.com

През 1875 година завършва с отличие Политехническото училище в Аугсбург и същата година постъпва в Кралското баварско политехническо училище в град Мюнхен (днешния Технически университет). Там изучава термодинамика при професор Карл фон Линде (1842 – 1934 година). Дипломира се отново с отличие и през 1880 година се премества в Париж. Там младият Дизел бил нает на работа във фабриката за охладителна техника на бившия си вече преподавател професор Карл фон Линде.

Талантът и желанието му за работа не остават незабелязани и едва година след постъпването си, Дизел вече заемал поста на директор.

През 1883 година се жени, има три деца – двама сина (Рудолф младши и Еуген) и една дъщеря (Хеди).

изобретателят на дизеловия двигателСнимка: www.tesla-institute.com

Дизел проявявал интерес към работата на френския физик Никола Карно, считан за основоположник на съвременната термодинамика (1796 – 1832 година). Рудолф Дизел вярвал, че е възможно да се направи двигател, който да бъде четири пъти по-ефективен от парния, отбелязвайки че близо 90 процента от енергията при последния се губела. Всъщност тази идея поставя началото на разработването на двигател с висока ефективност.

На 23-ти февруари 1893 година В Берлин Рудолф Дизел получава патент N67207 за изобретения от него двигател – паметна дата в света на машиностроенето!

патентът, който Рудолф Дизел получавапатентът който Рудолф Дизел получаваСнимка: en.wikipedia.org

Разработването на двигателя отнема години на Дизел, по време на които експериментирал задвижването му с най-различни горива – въглищен прах, керосин, растителни масла и нефтена фракция (днес по-известна като дизелово гориво).

През 1897 година Дизел създава двигател с мощност от 20 конски сили при 172 оборота в минута с коефициент на полезно действие (КПД) от забележителните 26.2 процента при тегло от 5 тона. Интересно е, че по отношение на КПД, изобретението на Дизел превъзхождало парната машина с близо 14 процента и двигателя на Ото с около 6 процента. Двигателят му става особено популярен след провелото се през 1898 година технологично изложение в град Мюнхен.

ДизелСнимка: www.indiatoday.in

Дизеловите двигатели бързо изместили далеч по-неефективните си предшественици и още в първите години на 20-ти век се появява първият кораб, задвижван от дизелов двигател, а през 30-те години е създаден и първият лек автомобил с подобен двигател. Изобретението на Дизел търпи множество подобрения и днес то намира изключително широко приложение, използвайки се при задвижването на плавателни съдове, автомобили, заводи, електрически генератори, локомотиви и други.

дизелов двигател от 1906 годинадизелов двигател от 1906 годинаСнимка: en.wikipedia.org

Изчезването на Рудолф Дизел

На 29-ти септември 1913 година 55-годишният тогава Рудолф Дизел се качва на параход. Пътувал за Лондон, където му предстояла работна среща. Доколкото е известно след вечеря, около 22 часа, той се отправя към каютата си, като преди това поискал да го събудят около 6 часа сутринта. Тъй като на следващия ден никой не отговорил от каютата на Дизел, стюардът влиза в нея и с изненада установява, че е празна, а леглото по нищо не изглеждало да било ползвано през изминалата вечер.

Около две седмици след мистериозното изчезване на Рудолф Дизел, екипажът на холандска лодка забелязва тяло на мъж да се носи из водите на Северно море. Първоначално рибарите не разбират чие тяло са открили. В последствие по-малкият син на изобретателя Еуген потвърждава, че намереното тяло принадлежи на баща му, след като разпознава двата пръстена, които рибарите взели от починалия.