Къде са се използвали диамантените инструменти?

Според изследователи древните хора още по времето на каменната ера в Китай били първите, използвали диамантите като инструмент. Още по-любопитен факт е, че това се случило цели 2000 години по-рано от най-старото доказателство за използването на диамантите по този начин.

Парадоксалното е, че те били използвани за полиране на нефрита (минерал), използван за направата на ритуални брадви. Първоначално се вярвало, че се ползвал кварц, а не диамант. Екип от китайски и американски учени от Харвардския университет установяват, че такава степен на полиране не може да бъде постигната с помощта на кварц. Начело на екипа бил Питър Лу, който изследвал четири брадви (една, от които на около 4500 години) с помощта на рентгенови лъчи и електронен анализ.

брадва

Според учените материалът, който присъства в изобилие в брадвите е корунд (в червената си форма е известен още като рубин или сапфир). Първоначално се допускало, че праисторическите предмети се правили от скали, съдържащи минерали не по-твърди от кварц. Корунда е един от най-твърдите минерали в природата, като единствено диамантите са по-твърди. До преди това откритие се приемало, че диамантът се използвал като инструмент за първи път в Индия, 500 години преди Новата ера.

Силно впечатлени от начина, по който повърхностите на брадвите са полирани в едно от изследванията си учените взимат проба от камъка на една от брадвите и го полират с диамант, силициев двуокис и алуминий. В последствие наблюдават повърхността с атомен микроскоп в нанометричен мащаб и откриват, че частта, която прилича най-много на старото парче е тази полирана с диамант.

Днес ние имаме физически доказателства, които потвърждават, че диамантените инструменти се използвали цели 2000 години по-рано от най-ранното писмено доказателство за това.

Любопитното е, че дори с помощта на най-добрите и модерни техники за полиране екипът се провалил в опита си да възпроизведе гладките и плоски повърхности на древната брадва. Експертите са на мнение, че използването на диамант и корунд може да обясни огромния брой фино полирани нефритени артефакти, характерни за китайския неолит.