Къде са се използвали диамантените инструменти?

Според изследователи древните хора още по времето на каменната ера в Китай са били първите, използвали диамантите като инструмент. Още по-любопитен факт е, че това се е случвило цели 2000 години по-рано от най-старото доказателство за използването на диамантите по този начин.

Парадоксалното е, че диамантите са били използвани за полиране на нефрита (минерал), използван за направата на ритуални брадви. Първоначално се е смятало, че се е ползвал кварц, а не диамант. Екип от китайски и американски учени от Харвардския университет установяват, че такава степен на полиране не може да бъде постигната с помощта на кварц. Екипът се е ръководил от Питър Лу, който изследвал четири брадви (една, от който на около 4500 години) с помощта на рентгенови лъчи и електронен анализ.

брадва

Според учените материалът, който присъства в изобилие в брадвите е корунд (в червената си форма е известен още като рубин или сапфир). Първоначално се е смятало, че праисторическите предмети са се правили от скали, съдържащи минерали не по-твърди от кварц. Корунда е един от най-твърдите минерали в природата, като единствено диамантите са по-твърди. До преди това откритие се е приемало, че диамантът се е използвал като инструмент за първи път в Индия, 500 години преди Новата ера.

Силно впечатлени от начина, по който повърхностите на брадвите са полирани в едно от изследванията си учените взимат проба от камъка на една от брадвите и го полират с диамант, силициев двуокис и алуминий. В последствие наблюдават повърхността с атомен микроскоп в нанометричен мащаб и откриват, че частта, която прилича най-много на старото парче е тази полирана с диамант.

Днес ние имаме физически доказателства, които потвърждават, че диамантените инструменти са се използвали цели 2000 години по-рано от най-ранното писмено доказателство за това.

Любопитното е, че дори с помощта на най-добрите и модерни техники за полиране екипът се е провалил в опита си да възпроизведе гладките и плоски повърхности на древната брадва. Авторите предполагат, че използването на диамант и корунд може да обясни огромния брой фино полирани нефритени артефакти, характерни за китайския неолит.