Джордано Бруно – този, който дава живота си в името на знанието!

Джордано Бруно е роден през 1548 г. в Нола, Италия. На 17-годишна възраст е изпратен в Доминиканския манастир, където става монах. Още тогава той усеща, че това не е неговото призвание. Жаждата му за знания и непреодолимото желание да се учи и да предава своите знания на хората са много силни. Имайки достъп до богатата библиотека на манастира, Бруно развива траен интерес към философията. Без никой да разбере той се запознава и с учението на Коперник и става негов последовател. По-късно Бруно изгражда собствен метод на преподаване, който сам определя като организирано познание. В резултат той си спечелва славата на човек, способен да накара всеки да запомни онова, което му се обяснява.

джордано бруно

Бруно е първият и единственият философ на XVI век, който гледа сериозно на Коперник. Изучава природата, математиката, философията, теологията. По-късно води лекции в Оксфордския и Парижкия университет. Оттук идват и неговите яростни сблъсъци с традиционната философия. Бори се с догматизма и педантизма, с авторитета, представляван за него от църквата, но и от Аристотел. С изказванията си смущавал монасите и затова се наложило неговата дейност да бъде разследвана. Без да дочака резултатите, Бруно избягал в Рим, а след това още по-далеч в Италия.

Изкарвал прехраната си с преподавателска работа, но не се задържал дълго на едно място. Той бил в конфликт не само с католиците. Заради това, че критикувал калвинистите, попаднал в затвора. След освобождаването му през 1579 г. заминал за Франция. Тук той получил вниманието на английския крал Хенрих ІІІ, който присъствал на една негова публична лекция и го поканил в Англия.

35-годишният философ живял в Лондон, после в Оксфорд, където се скарал с местните професори, говорейки за безкрайността на вселената и многото планети, след което отново се върнал в Лондон, където издал редица трудове, сред които е и най-значимия – „За безкрайността на Вселената и световете“.

джордано бруно промени света

Предаден от венецианския магнат Джовани Мочениго, при когото бил на работа, Бруно бил заловен от римската църква и предаден на Инквизицията. Осъден за еретизъм заради своите възгледи и учения, на 17 февруари 1600 г. Джордано Бруно бил изгорен на Площада на цветята в Рим – като един неразкаял се еретик.