Джордано Бруно – този, който дава живота си в името на знанието!

Джордано Бруно е роден през 1548 година в Нола, Италия. На 17-годишна възраст е изпратен в Доминиканския манастир, където става монах. Още тогава той усеща, че това не е неговото призвание. Жаждата му за знания в комбинация с непреодолимото желание да се учи и да предава своите знания на хората били много силни. Имайки достъп до богатата библиотека на манастира, Бруно проявява голям интерес към философските книги.

Без никой да разбере той се запознава и с учението на Коперник и става негов последовател. По-късно Бруно изгражда собствен метод на преподаване, който сам определя като организирано познание. В резултат си спечелва славата на човек, способен да накара всеки да запомни онова, което му се обяснява.

Джордано Бруно

Бруно е първият и единствен философ на XVI век, който гледа сериозно на Коперник. Изучава природата, математиката, философията и теологията. По-късно води лекции в Оксфордския и Парижкия университет. Оттук идват и неговите яростни сблъсъци с традиционната философия. Бори се с догматизма и педантизма, с авторитета, представляван за него от църквата, но и от Аристотел. С изказванията си смущавал монасите и затова се наложило неговата дейност да бъде разследвана. Без да дочака резултатите, Бруно избягал в Рим, а след това още по-навътре в Италия.

Изкарвал прехраната си с преподавателска работа, но не се задържал дълго на едно място. Той бил в конфликт не само с католиците, но и с калвинистите и заради критиките си към тях попаднал в затвора. След освобождаването си, през 1579 година, заминал за Франция. Там той получил вниманието на английския крал Хенрих ІІІ, който присъствал на една негова публична лекция и го поканил в Англия.

35-годишният философ живял в Лондон, после в Оксфорд, където влязъл в остър конфликт с местните професори, говорейки за безкрайността на Вселената и многото планети, след което отново се върнал в Лондон, където издал редица трудове, сред които е и най-значимият му – ‘За безкрайността на Вселената и световете’.

Джордано Бруно промени света

Предаден от венецианския магнат Джовани Мочениго, при когото бил на работа, Бруно е заловен от римската църква и предаден на инквизицията. Осъден за еретизъм заради своите възгледи и учения, на 17-ти февруари 1600 година Джордано Бруно бил изгорен на Площада на цветята в Рим – като един неразкаял се еретик.