Делфинът – най-добрият воден приятел на човека!

Делфинът е морски топлокръвен бозайник, за който се смята, че се е появил преди около 10 милиона години. Заедно с маймуната, слона, гарвана, прасето и октопода той се определя като едно от най-интелигентните същества на планетата, след човека.

Най-едрите представители от семейство Делфинови достигат на дължина до около 4 метра, а на тегло внушителните 400 килограма. Известни са повече от 30 вида делфини, като окраската им е предимно в сиво-черната гама по гърба, докато областта на корема е по-светла. Следва да се отбележи, че съществуват и такива, които са изцяло бели.

делфин

Делфинът може да плува бързо, което от една страна му помага при лова на храна, а от друга да избяга от врага си. Има остра муцуна, която без колебание би насочил към черния дроб на акула в случай на опасност, особено ако става въпрос за защита на бебе делфин.

Представителите от семейство Делфинови се срещат в солени води, а тези от надсемейство Речни делфини – в сладки. Имат отлично развити слух и зрение, като за слухът дори се смята, че е по-добре развит от този на човека. Общуват по между си посредством 3 вида звуци:

  • честотно модулирани звуци
  • пулсиращи звуци
  • почуквания (кликове)

В менюто им влизат риба, сепия, ракообразни и мекотели. Делфините живеят и ловуват на стада. Една от често използваните техники за лов на риба е като плашат пасажа и го принуждават да се събере на топка. След като го заобиколят и започват един по един да нападат пасажа, опитвайки се да погълнат колкото се може повече риба. Друг ловен похват е свързан с преследването на рибата близо до бреговете, където тя лесно може да бъде уловена. Третият начин, по които делфините улавят рибата е като я ударят с опашката си и бързо я поглъщат, докато тя все още е зашеметена.

Друга характерна в поведението им черта е, че имат изключително силно чувство за взаимопомощ. За разлика от други животински видове, живеещи на стада, делфините не само, че не изоставят ранените или болните, а дори им помагат да достигат повърхността, когато им е трудно да плуват, за да могат да дишат.

делфини морски бозайници

Делфини може да се видят в Черно, Червено и Средиземно море, както и в Индийския, Тихия и Атлантическия океан. Като бозайници те се нуждаят от кислород, а под вода могат да останат в продължение на не повече от 15 минути. Обикновено навлизат на дълбочина до около 250 метра.

Както вече споменахме съществуват повече от 30 вида делфини, като продължителността на бременността при отделните видове е различна – от 12 до 17 месеца. Раждат по едно малко, като майката му помага да излезе на повърхността, където да си поеме първата глътка въздух. Новородените се кърмят до около шестия месец, след което започва и поетапното преминаване към риба. Имат силно развит майчин инстинкт и за разлика от голямата бяла акула, която изоставя малките си след раждане, делфините зорко следят малкото си и го пазят с цената на живота си. Достигат полова зрялост на около шестата година и живеят около 30 години.

Въз основа на провелите се през годините изследвания е установено, че делфините разбират значението на смъртта и чисто емоционално изживяват болката от загубата.

делфини животни

Делфините са изключително дружелюбни към хората и не проявяват признаци на депресия, когато се отглеждат в плен от човека, за разлика от много други морски същества. Дори напротив, когато са на свобода са описани не един и два случая, при които те самите търсят контакт с хората. А когато се отглеждат в изкуствена среда могат да бъдат дресирани и да изпълняват различни команди. Това е и причината по света да има множество изградени делфинариуми, в които посетителите стават свидетели на цели представления с участието на очарователните бозайници.

През последните години стана особено популярно да се плува с делфини. Разбира се това се случва в контролирана среда, най-често в басейн и под наблюдението на инструктор, работещ с делфини.