Делфинът – най-добрият воден приятел на човека!

Делфинът е морски топлокръвен бозайник, за който се смята, че се е появил преди около 10 милиона години. Заедно с маймуната, слона, гарвана, прасето и октопода той се определя като едно от най-интелигентните същества на планетата, след човека.

два делфина

Най-едрите представители от семейство Делфинови достигат на дължина до около 4 метра, а на тегло внушителните 400 килограма. Известни са повече от 30 вида делфини, като окраската им е предимно в сиво-черната гама по гърба, докато областта на корема е по-светла. Следва да се отбележи, че съществуват и такива, които са изцяло бели.

Делфинът може да плува бързо, което от една страна му помага при лова на храна, а от друга да избяга от врага си. Има остра муцуна, която без колебание би насочил към черния дроб на акула в случай на опасност, особено ако става въпрос за защита на бебе делфин.

делфин

Представителите от семейство Делфинови се срещат в солени води, а тези от надсемейство Речни делфини – в сладки. Имат отлично развити слух и зрение, като за слухът дори се смята, че е по-добре развит от този на човека. Общуват по между си посредством 3 вида звуци:

  • честотно модулирани звуци
  • пулсиращи звуци
  • почуквания (кликове)

В менюто им влизат риба, сепия, ракообразни и мекотели. Делфините живеят и ловуват на стада. Една от често използваните техники за лов на риба е като плашат пасажа и го принуждават да се събере на топка. След като го заобиколят и започват един по един да нападат пасажа, опитвайки се да погълнат колкото се може повече риба. Друг ловен похват е свързан с преследването на рибата близо до бреговете, където тя лесно може да бъде уловена. Третият начин, по които делфините улавят рибата е като я ударят с опашката си и бързо я поглъщат, докато тя все още е зашеметена.

морски бозайник

Друга характерна в поведението им черта е, че имат изключително силно чувство за взаимопомощ. За разлика от други животински видове, живеещи на стада, делфините не само, че не изоставят ранените или болните, а дори им помагат да достигат повърхността, когато им е трудно да плуват, за да могат да дишат.

Делфини може да се видят в Черно, Червено и Средиземно море, както и в Индийския, Тихия и Атлантическия океан. Като бозайници те се нуждаят от кислород, а под вода могат да останат в продължение на не повече от 15 минути. Обикновено навлизат на дълбочина до около 250 метра.

делфини плуват в басейн

Както вече споменахме съществуват повече от 30 вида делфини, като продължителността на бременността при отделните видове е различна – от 12 до 17 месеца. Раждат по едно малко, като майката му помага да излезе на повърхността, където да си поеме първата глътка въздух. Новородените се кърмят до около шестия месец, след което започва и поетапното преминаване към риба. Имат силно развит майчин инстинкт и за разлика от голямата бяла акула, която изоставя малките си след раждане, делфините зорко следят малкото си и го пазят с цената на живота си. Достигат полова зрялост на около шестата година и живеят около 30 години.

Въз основа на провелите се през годините изследвания е установено, че делфините разбират значението на смъртта и чисто емоционално изживяват болката от загубата.

делфини се целуват

Делфините са изключително дружелюбни към хората и не проявяват признаци на депресия, когато се отглеждат в плен от човека, за разлика от много други морски същества. Дори напротив, когато са на свобода са описани не един и два случая, при които те самите търсят контакт с хората. А когато се отглеждат в изкуствена среда могат да бъдат дресирани и да изпълняват различни команди. Това е и причината по света да има множество изградени делфинариуми, в които посетителите стават свидетели на цели представления с участието на очарователните бозайници.

делфини и хора

делфин и човек

През последните години стана особено популярно да се плува с делфини. Разбира се това се случва в контролирана среда, най-често в басейн и под наблюдението на инструктор, работещ с делфини.